Yerel Yönetim Haberleri

ESHOT'un geri dönüşüm hareketi: İzmir'de 5 milyon TL'lik yeşil gelir

İzmir'in toplu taşıma devi ESHOT, atıkları geri dönüştürerek yılda 5 milyon TL'ye yakın ek gelir sağlıyor. Hurda malzemeler ve kullanılabilir parçalar, tasarruf tedbirleriyle hem çevreye katkıda bulunuyor hem de kurum bütçesine önemli katkılar sağlıyor.

Abone Ol

ESHOT Genel Müdürlüğü, İzmirlilere her gün sabahın ilk saatlerinden itibaren hizmet verirken geri dönüştürülebilir atıklardan da önemli bir gelir elde ediyor. Ömrünü tamamlamış hurda malzemeler satılırken, tekrar kullanılabilir parçalar geri dönüşüm yoluyla değerlendirilerek yılda yaklaşık 5 milyon TL ek gelir sağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü, 1 milyon İzmirliye toplu taşıma hizmeti sunarken, bu tasarruf yöntemleriyle kamu kaynaklarını etkin biçimde yönetiyor.

ESHOT'un 1700 otobüsüyle şehrin her noktasına hizmet verdiği bilinmektedir. Bu otobüslerin yıllık bakım ve işletim süreçlerinde ortaya çıkan hurda metal, motor parçaları, lastikler, bakır ve alüminyum gibi geri dönüştürülebilir atıklar ile atık yağlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği firmalara veya endüstriyel tesislere satılarak gelir elde ediliyor. Kağıt ve karton gibi atıklar ise İZDOĞA'nın İzDönüşüm Tesisi'ne gönderilerek değerlendiriliyor.

'EKONOMİYE KAZANDIRIYORUZ'

ESHOT Genel Müdürlüğü Yapı Tesisleri Dairesi Başkanlığı Garaj Hizmetleri Şube Müdürü Zeki Berek, “Kurumumuzun, atölye ve garaj faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan geri dönüştürülebilir tüm atıkları mutlaka ekonomiye kazandırıyoruz. Yalnızca atık yağlardan geçen yıl 1,5 milyon TL’lik geri dönüşüm geliri sağladık. Bu yıl da ilk 6 ayda atıklardan sağladığımız gelir 539 bin TL’yi buldu. Tamir edilerek kullanılabilecek durumdaki atık lastik satışımızın da dahil olmasıyla birlikte yılda yaklaşık 5 milyon TL’lik ek geliri kurumumuza kazandırıyoruz” dedi.