Güncel

Erzurum, 60 coğrafi işaretli ürünle Türkiye’nin üçüncü sırasında

Erzurum, sahip olduğu 60 coğrafi işaretli ürünle Gaziantep ve Konya'nın ardından Türkiye'de en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip iller arasında yer alıyor. 14 ürün daha tescil için onay bekliyor

Abone Ol

Erzurum, sahip olduğu kadim tarih ve zengin kültürel değerlerle, bugüne kadar 60 ürünle coğrafi işaret almayı başardı. Ayrıca, 14 ürün ise Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay bekliyor.

Gaziantep ve Konya’dan sonra Türkiye’de en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum, bu alandaki başarılarıyla dikkat çekiyor. Erzurum’un ilk coğrafi işaretli ürünü olan Karnavas Dut Pekmezi, Ormanağzı Köyü Muhtarlığı tarafından 12 Ağustos 2005’te başvurusu yapılarak, 9 Haziran 2009’da tescillendi. Erzurum Civil Peyniri ve Oltu Cağ Kebabı da ilk üçte yer alan diğer tescilli ürünlerden. Erzurum Burması, yakın zamanda coğrafi işaretli ürünler arasında yerini aldı.

Erzurum Ticaret Borsası, 47 tescilli ürünüyle en fazla başvuru yapan kurum olarak öne çıkıyor. Erzurum’daki diğer başvuru yapan kurumlar arasında Aziziye Belediyesi, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor.

Son yıllarda coğrafi işaretli ürünlere ilgi artarken, Erzurum’da yemekler ve çorbalar en fazla başvuru yapılan kategoriler arasında yer alıyor. Bunları fırıncılık ve pastacılık ürünleri, tatlılar ve hamur işleri takip ediyor. Erzurum’daki 60 coğrafi işaretli ürünün 54’ü mahreç işareti, 6’sı ise menşe adı tescili aldı.

Erzurum’un coğrafi işaretli ürünleri arasında Erzurum Burması, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi, Erzurum Pastırması, Oltu Taşı ve Erzurum Cağ Kebabı gibi birçok yerel ürün yer alıyor. Ayrıca, 14 ürün hâlâ tescil için onay bekliyor. Bu ürünler arasında Pasinler Balı, Erzurum Karın Kaymağı Peyniri ve Hasankale Dövme Kebap gibi yerel lezzetler bulunuyor.