Ağız kanseri, son yıllarda artan vakalarla dikkat çekerken, özellikle erkeklerde daha fazla görüldüğü belirtiliyor. Ağız kanserinin genellikle alt dudak, ağız tabanı ve dilde başladığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Semih Tanrıverdi, bu tür kanserlerin baş-boyun bölgesindeki en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Dr. Tanrıverdi, ağız kanserinin erken teşhisinin hayat kurtarıcı olduğunu ifade ederken, düzenli doktor ve diş hekimi kontrollerinin önemine dikkat çekti.

“AĞIZ KANSERİ RİSKİ”

Ağız kanserinin en büyük risk faktörlerinin tütün ve alkol kullanımı olduğunu söyleyen Dr. Tanrıverdi, bu hastalığın %90'ının sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan bireylerde görüldüğünü belirtti. Ayrıca, alkol tüketiminin de kanser riskini artırdığına dikkat çekerek, bu alışkanlıkların hastalık için önemli bir zemin oluşturduğunu vurguladı. Güneş ışınları, ailesel kanser öyküsü ve kronik yaralar da ağız kanseri riskini artıran faktörler arasında yer alıyor.

“KİLO KAYBI”

Ağız kanserinin erken belirtileri genellikle göz ardı edilebiliyor. Dr. Tanrıverdi, ağız içindeki geçmeyen yaralar, beyaz veya kırmızı lekeler, ağız kokusu, çiğneme güçlüğü ve kilo kaybı gibi semptomların uyarıcı işaretler olduğunu söyledi. Beyaz lekeler "lökoplaki", kırmızı lekeler ise "eritroplaki" olarak adlandırılır ve kırmızı lekeler kanserleşme riski açısından daha tehlikeli olabilir.

D vitamini eksikliği nasıl geçer: İşte D vitamini deposu olan besinler D vitamini eksikliği nasıl geçer: İşte D vitamini deposu olan besinler

CUMHURİYET

Kaynak: Haber Merkezi