Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki bilim insanları, Erdek Körfezi'nde müsilaj oluşumunun deniz yüzeyine 5 metre kadar yaklaştığını belirledi. Uzmanlar, eğer hızlı bir şekilde önlem alınmazsa, müsilajın daha da yayılma riski olduğunu ve özellikle yaz aylarında deniz yüzeyinde tekrar görünme olasılığının yüksek olduğunu vurguluyor.

Müsilaj (2)

Müsilaj Derinliklere İndi, Tehdit Büyüyor

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın denizin farklı derinliklerinde, 5 ila 25 metre arasında büyük bulut kümeleri şeklinde yoğunlaştığını ifade etti. Sarı, bu durumun yalnızca Erdek Körfezi'ni değil, tüm Güney Marmara bölgesini etkisi altına aldığını belirterek, bölgedeki ekosistemin ciddi şekilde tehdit altında olduğunu dile getirdi. Su altı görüntüleriyle müsilajın yayılma boyutlarını gözler önüne seren Sarı, durumu "oldukça ciddi" olarak tanımladı.

Erdek Körfezi'ndeki balıkçılar ise müsilajın etkilerinden olumsuz bir şekilde etkileniyor. Ağlarının müsilajla dolması nedeniyle balıkçılar, ağlarını çekmekte zorlandıklarını ve bazen tamamen kullanılamaz hale geldiğini belirtiyor. Balıkçılar, geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu ifade ederek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na acil müdahale çağrısı yaptı.

3 yıldır yerine yenisi inşa edilmedi 3 yıldır yerine yenisi inşa edilmedi

Müsilaj (3)

Acil Önlem Çağrısı

Bilim insanları, müsilajın daha da yayılmadan kontrol altına alınması gerektiğini belirtiyor. Erdek Körfezi'nde balıkçılar ve çevre sakinleri, sorunun büyümemesi için yetkililerden hızla bir çözüm bekliyor. Müsilajın, deniz ekosistemine verdiği zararlar ve balıkçılık sektörüne olan etkileri, bölge halkı için endişe verici boyutlara ulaşmış durumda.

Kaynak: İHA