Güncel

Enerji bağımsızlığının anahtarı: Jeotermal enerji

Jeotermal enerji, dünyada ve Türkiye'de hızla yükselen bir potansiyele sahip ve enerjide dışa bağımlılığı azaltma stratejilerinin önemli bir parçası haline geliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Avrupa Konseyi gibi kuruluşlar, ülkelerin enerjide ithalata ve fosil kaynaklara bağımlılıklarını azaltmak için jeotermale yatırım yapmalarını öneriyor

Abone Ol

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, jeotermalin küresel yükselişinde Türkiye’nin liderlik rolü üstlenebileceğini belirtiyor. Türkiye, jeotermal enerji üretiminde dünyanın 4. sırasındayken, Avrupa'nın lideri konumunda. 2050'ye kadar jeotermal enerji üretiminin 5 kat artacağı tahmin ediliyor ve Türkiye, bu büyük dönüşümde önemli bir aktör olabilir.

Kındap, Türkiye'nin jeotermal enerji ile küresel elektrik talebinin %15'ini karşılayabileceği öngörüsünde bulunuyor. Ayrıca, jeotermal enerjinin teknik potansiyelinin mevcut küresel elektrik talebini 140 kat karşılayabilecek düzeyde olduğunu vurguluyor. Türkiye, jeotermal enerjiye yaptığı yatırımlarla enerji dışı alanlarda da büyümeyi hedefliyor. Özellikle jeotermal seracılık, Türkiye'yi küresel bir oyuncu haline getirme potansiyeline sahip.

2024 yılı, Türkiye jeotermal enerjisi için yeniden bir yükselme yılı olarak görülüyor. 2026'dan itibaren ise sektörde önemli bir sıçrama bekleniyor. Türkiye, jeotermali sadece elektrik üretiminde değil, aynı zamanda tarım, sanayi ve turizm gibi alanlarda da etkin bir şekilde kullanarak global jeotermal liderliğine adım atabilir.