En büyük neden yine ‘insan’

Abone Ol

Çevresel bir sorun olmaktan öte Dünya’da derin etkiler yaratacak küresel bir krizdir İklim değişikliği. Son yıllarda, Dünya genelinde yaşanan aşırı hava olayları, okyanuslardaki sıcaklık artışları, buzulların hızla erimesi, aşırı yağışlardan yaşanan seller iklim değişikliğinin etkilerinin ne kadar ciddi olduğunu bizlere acı bir şekilde anlatıyor. İnsanlık olarak bu krizi hafife almak, geleceğimizi tehlikeye atmak demektir. Ancak, iklim değişikliğini durdurmak veya etkilerini hafifletmek için hala vaktimiz var ya da bizler öyle olmasını kalpten umuyoruz… 

Peki, bu iklim değişikliği neden oluyor? Bence en büyük nedeni yine ‘insan.’  İnsan faaliyetleriyle salınan sera gazları, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormanların tahrip edilmesi ve tarım uygulamalarındaki yanlışlıklar, atmosferdeki karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının artmasına yol açıyor. Bu gazlar, dünyamızın atmosferinde biriken ısının dışarıya çıkmasını engelleyerek "sera etkisi" yaratıyor. Bu durum, küresel ısınmaya, dolayısıyla da iklimin değişmesine yol açıyor. Değişikliğin etkileri ise şimdiden hissedilmeye başladı. Dünyanın dört bir yanında kuraklık, sel, orman yangınları ve aşırı sıcaklıklar gibi doğa olayları artmış durumda. Bu tür hava olayları, sadece ekosistemleri değil, aynı zamanda tarımı, su kaynaklarını ve insanların yaşam alanlarını da tehdit ediyor. Ayrıca, iklim değişikliği, deniz seviyelerinin yükselmesine neden olarak, kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanı yerinden edebilir. Tüm bu etkiler hem ekonomik hem de sosyal eşitsizlikleri derinleştiriyor.

İklim değişikliği, bir neslin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri. Mücadele etmek sadece yetkililerin değil bireysel ve toplumsal farkındalıklarla da mümkün olabilir. Her birimizin atacağı ufak adımlar büyüyerek değişimi başarabilir. Bu değişiklikleri sera gazlarının salınımını azaltmakla, doğal kaynakları korumakla ve doğal kaynakları korumakla başarabiliriz. Sürdürebilir tarım uygulamaların gelişmesi verimli bir üretim yapmamıza olanak sağlayacaktır. Bireysel tüketim alışkanlıklarımızı yani gıda, enerji ve su tüketim alışkanlıklarımızı azaltarak daha az atık üretebiliriz. Plastik kullanımını azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve daha az karbon salınımı yapan ulaşım yöntemlerini tercih etmek, küçük ama etkili adımlar olabilir. Bu değişimi durdurmak veya etkilerini azaltmak ancak hep birlikte yaparsak mümkün.