Emeklilik başvurusunda avantaj yılı 2022 mi?
Her aralık ayında aynı sorulara muhatap oluruz. Emeklilik dilekçesinin 2021 sonu mu yoksa 2022 yılında mı verelim diyerek... E...
Her aralık ayında aynı sorulara muhatap oluruz. Emeklilik dilekçesinin 2021 sonu mu yoksa 2022 yılında mı verelim diyerek...
Emekli olacak sigortalılar ‘1 krş’ fazla emekli aylığı bağlanmasına önem verilirken 2020 yılında tüm dünyayı saran Kovid-19 salgınıyla alt sınır aylığı 1.500.-TL emekli maaşı yükselmiştir.
5510/41’inci maddede yer alan borçlanma türleri ile ilgilenenler içinde, efektif emekli maaşı hesaplanmasını sanal olsa da karşılarına çıkan rakamla gerçek rakamı mukayese ederek ileride emekli aylığına yansımasıyla farkları da analiz etmeleri verimli ya da verimsizliğe göre karar verilmelidir.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlarla her yıl bir sonraki dönemin emekli zamları da belirleniyor. 2022 yılı Ocak dönemi zammının belirlenmesi için Aralık (Kasım) ve Ocak (Aralık) ilk haftasında 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksi açıklanacak. Buna göre ikinci altı aylık döneme göre kümülatif artış yansıtılacaktır.
TÜFE yıllık ve aylık miktarlarına göre 2022 yılı dönemsel emekli aylıklarında hak sahipleri, dul ve yetim aylıkları artış oranları netleşir.
Büyüme hızı ve yıllık enflasyona göre değerlendirilecektir.
Kamu işyerleri için 14/01/2022 (Aralık 2021) ila 15/01/2022(Ocak 2022) emeklilik müracaatları farklı değerlendirilir. Kıdem tazminatı ise 2022 yılına göre hesaplanır.
2022 yılında emekli olacakların kıdem tazminatı ve diğer hakları,kamu işyerlerinde TİS, farkları gibi kavramlarda devreye girecektir.
Yüksek enflasyon dönemlerde emekli aylığı için bir sonraki sene için dilekçe verenler biraz daha şanslı olur, düşük enflasyon dönemlerinde ise aynı yıl için emekli aylığı avantajlı oluyor.
Burada tabii kişinin emeklilik pozisyonları da dikkate alınmalıdır.
Enflasyon yüzde 20 ve gelişme hızı eksi ya da + olması halinde emekli maaşına olumlu etki göreceğiz.
Enflasyon değeri yüzde 15 üstünde, gelişme hızına göre emekli maaşlarının bir defa da gözden geçirilmesi gerekir. 2021 kümülatif zammı 2022 önerilen zam da dikkate alınarak işlem yapılması gerekiyor.
Bu konuda adım atmadan önce aralık aylarında son planlamalar gözden geçirilmeli, kayıp kazanç hesaplaması yapılarak işlemler ele alınmalıdır.
Emeklilik öncesi;
a. Emeklilik hesaplaması
b. 2022 olası emeklilik aylıkları planlanmalı
c. Kıdem tazminatı ve alacağı
d. Kayıp/kazanç orantısı
e. Borçlanmalar değerlendirilmeli
Tabii bu yıl sonu yaklaşırken dövizde yaşanan küreselleşme sonucu artışlar, yüzde 40 ila yüzde 60 arasında yansıtılan zamlar,emeklilerde zam yanında seyyanen düzenlemeleri de dile getirilmiştir.
Emeklilerin beklentisi çetin kış koşullarında muhtaç olmadan geçimlerini sağlayacak zam bekliyor.
2022 yılına emekli olmayı erteleyenlerde sosyal güvenlik müşavirlerinden yardım almalarını salık veririz.