Emekçi kadınlar günü ve sorunlar
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanacak. Kırmızı...
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanacak. Kırmızı karanfiller verilecek, ertesi günü kadınlar için aynı uygulamalar devam mı edecek sorusu aklımıza geliyor. O halde kadınların maruz kaldığı şiddet, ayrımcılık bu yıl da çeşitli platformlarda dile getirilecektir.
129 emekçi kadın, vahşi kapitalizmin çıkış noktası olan 8 Mart 1857 tarihinde Newyork şehrinde iyi yaşam koşulları için çıktıkları grevde polisin saldırması, çalıştıkları fabrikaya kilitlenmesi, sonrasında çıkan yangınla ölmüştür.
Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi. Türkiye’de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.
Günümüz çalışma hayatında kadınların ekonomik haklar erişmiş olması, o toplumun refah düzeyini artırmasıyla ilerlemesine de katkı sağlar. Üretim artması, toplumsal ve ekonomik kalkınmaya da etki eder. Kadın istihdamının artması, ailenin gelirine olumlu etkisi, yaşam standardının yükselmesi, yoksulluğun azalması anlamına gelecektir. Kadının ekonomik özgürlüğüyle, şiddet, erken ve zorla evlenme gibi konuları da önleyecektir. Çalışma hayatına başlayan kadınlar, çeşitli sorunlarla günümüzde karşılaşıyor.
İşe alınırken ayrımcılıklar
Ücret ayrımcılıkları
Eğitimde ayrımcılıklar
İş ve aile hayatında çatışmalar
Cam tavan ve cam uçurum sendromu
Mobbing
Cinsel istismar
Kayıt dışı çalışma
Sosyal haklarda eşitsizlik
Çalışma saatlerinde eşitsizlik
Kreş
Vardiyalı çalışmalar olarak sayabiliriz.
Bu yıl da çalışma hayatında rol alan kadınların, iş ve aile yaşamındaki sorunlarının çözülmesi için kafa yormamız gerekecektir. Ücret eşitliği, çalışma koşullarının revize edilmesi, terfilerinin hakkaniyetle ele alınması, kreş, evlerinde yardımcı kadın istihdamı ekonomik önermeler kadınların çalışma hayatında aktif rol almasını sağlayacaktır. Aktif çalışma hayatında ekonomik iyileştirmelerin olumlu yansıması kadın çalışanlarda görülecektir.
Çalışma hayatında sürdürülen kadına karşı olumsuzluklar, iş yaşamında motivasyon eksikliği yaşamasına ve tükenmesine neden olur.
Kadına yönelik yasal düzenlemeler,uygulamada sorunlarla ilerliyor.
İşverenler çalışma hayatında kadının olumlu rolünü görmesi gerekir.
Çalışma hayatında kadınlara yatırım yapılmalı,teknolojik anlamda kendini sürekli geliştirmesini sağlayacak, bilim ve teknoloji ışığında mesleki eğitim politikaları geliştirilmelidir.
Gelecek yıllarda ekonomik gelişmeyi sekteye uğramaması için bu işlemleri hayata geçirilmesi gerekir.