Nihat AK/EGE TELGRAF-İklim değişikliğiyle birlikte dünyanın fosil yakıtlı araçları kullanımını bırakarak, yenilenebilir ve yeşil enerji kullanımına geçişi zorunluluk haline geldi. Elektrikli araç üretimi de bakım ve onarımları da bu süreçte önem kazandı. Bornova Oto Tamircileri Odası yetişmiş ustaların yeni teknolojiye adapte olmalarını sağlayacak bir projeyi hayata geçirdi. Proje sektörden çok büyük ilgi gördü.
‘HIZLI GEÇİŞ OLACAK’
Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat AK'ın haberine göre, otomotiv sektörünün yeniden yapılanacağını belirten Bornova Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bülent İşçi, “İklim değişimi ve krizi her geçen gün etkisini artırıyor. Bu kapsamda fosil yakıtlı araçların kullanımının bırakılması gündemde. 2035 yılından itibaren Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi içten yanmalı motorla çalışan araçların üretim ve satışını yasaklayacağını bildirdi. Yine sıfır emisyon kriterleri gereğince 2050 yılından sonra da içten yanmalı motora sahip araçların trafiğe çıkışının engelleneceği yönünde bazı önemli kararlar var. Dünyadaki gelişmeler bize fosil yakıtlı araçlardan daha kısa sürede vazgeçileceğini gösteriyor. Gerek enerji piyasalarındaki gelişmeler gerekse teknolojik gelişmeler bunu destekliyor. Dünya elektrikli ve hibrit araçlar ile yeşil ve yenilenebilir enerji kullanımına hızlı geçiş yapacak. Bu çok net” dedi.
Meslektaşlarının yeni teknolojiye adapte olmaları gerektiğini vurgulayan Başkan İşçi, “Otomotiv sektörü yeniden yapılandırılacak, sektörde yaşanan değişimin etkileri yakın gelecekte sektör çalışanları tarafından da görülecek. Bornova Oto Tamircileri Odası olarak bütün çabamız, değişen ve dönüşen dünyada meslektaşlarımız güvenle yerlerini alsınlar. Bu kapsamda eğitim çalışmalarımızı başlattık. İnanılmaz derecede büyük ilgi gördük. Eğitim projemizi açıkladığımız anda 500’e yakın meslektaşımız katılım başvurusu yaptı. Eğitim çalışmamız bir ders niteliği taşıdığı için katılımcılarımızdan sınıflar oluşturduk. Küçük gruplar halinde etkili ve verimli derslerimize başladık” ifadelerini kullandı.
‘ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ’
Bakım ve onarım çalışmalarında iş güvenliğinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Bornova Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bülent İşçi, “Elektrikli araçların teknolojisi her geçen gün artıyor. Daha uzun mesafe alabilecek, daha az sürede bataryaları dolabilecek araçlar üretiliyor. Bu kapsamda çalışma voltajları artıyor. 800 volt ile çalışan araçlar piyasaya sürüldü. Biz ilk dersimizde elektrikli araçlarda iş yapacak meslektaşlarımızın kazalara yol açmadan nasıl çalışabilecekleri hakkında detaylı bilgi sunduk. Branşlarına göre öncelikli olanlar ilk etapta derslere girmiş olacaklar. İş güvenliği bitiminde diğer derslere girilecek. İş güvenliği, çalışma prensipleri, bakımları, tamir edilmeleri şeklinde etap etap ilerleyeceğiz. En son sınav yaparak belgelendireceğiz” ifadelerini kullandı.
DÖNÜŞÜM STANDARTLARI
Üniversitelerle sıkı bir iş birliği içinde olduklarını belirten Başkan İşçi, “Fosil yakıtlı araç sahiplerini de düşünüyoruz. O araçların da dönüşümünü yapabilmek için çalışma yürütüyoruz. LPG yakıtlı araçlara dönüş ilk etapta kolay olmamıştı. Fosil yakıtlı araçların da elektrikli araçlara dönüşleri ciddi çalışmaların ardından olacak. Kriterler, standartlar ve projelendirmeleri olacak” değerlendirmesinde bulundu.