Bilim ve Teknoloji

Elektrikli araç entegrasyonu Türkiye için altyapı zorlukları yaratabilir

Türkiye'nin elektrikli araç entegrasyonu yolunda, altyapı ve enerji dengelemesi kritik sorunlar olarak öne çıkıyor. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi raporuna göre, 2035'e kadar 11 milyon elektrikli aracın yollarda olması hedeflenirken, bu süreçte Orta Gerilim/Alçak Gerilim trafo yatırımlarında ve şebeke altyapısında önemli artışlar gerekebilir

Abone Ol

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin yeni raporuna göre, Türkiye'de elektrikli araçların dağıtım şebekelerine entegrasyonu önemli bir dönüşüm gerektiriyor. Rapor, ulaştırma sektörünün karbonsuzlaştırılması için elektrikli mobiliteye geçişin kritik önemini vurguluyor. SHURA'nın Net-Sıfır Senaryosu'na göre, 2035'e kadar 11 milyon elektrikli aracın kullanıma sunulmasıyla binek araçlardan kaynaklanan emisyonlarda yüzde 41'lik bir azalma sağlanması hedefleniyor. Ancak bu geçiş, Orta Gerilim/Alçak Gerilim trafo ve hatlarında önemli altyapı yatırımlarını da beraberinde getirecek.

Rapora göre, akıllı şarj sistemleri ve yenilenebilir enerji entegrasyonuyla elektrikli araçların şebekeye entegrasyonu optimize edilebilir ve şebeke üzerindeki yük hafifletilebilir. Ancak bu süreçte esneklik mekanizmalarının etkin kullanımı ve teknolojik altyapının geliştirilmesi önem taşıyor. Türkiye'deki mevcut elektrikli araç sayılarına bakıldığında, küresel trendlere uyum sağlanması için daha fazla adım atılması gerektiği belirtiliyor.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, elektrifikasyonun ulaştırma sektöründe emisyon azaltımının ve enerji verimliliğinin artırılmasında kritik bir rol oynayacağını vurgulayarak, "Ulaştırma sektörünün karbonsuzlaşması için elektrikli mobiliteye geçiş kaçınılmaz olacak" diyor.