Bilim ve Teknoloji

Elazığ'da yetiştirilen yerli robot, 1.5 ton yük kaldırma kapasitesine sahip

Abone Ol

Elazığ'da İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi bünyesindeki Girişimci Kuluçka Merkezi'nde geliştirilen Uraltay v2 isimli robot, büyük bir başarıya imza attı. 2024 TEKNOFEST'te Sanayide Dijital Teknolojileri Yarışması ileri kategorisinde yarışmaya hazırlanan robot, 1.5 ton yük kaldırma kapasitesine sahip ve tamamen otonom olarak çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi, bu süre zarfında pek çok ödül kazanarak başarısını kanıtladı. Türkiye ve Avrupa'nın en büyük merkezlerinden biri olan bu yapı, çocuk ve gençlere çeşitli teknolojik eğitimler sunarak önemli projelere ev sahipliği yapıyor.

Girişimci Kuluçka Merkezi'nde yer alan AR-GE, tasarım, yazılım, kodlama ve üretim atölyelerinde çalışan mühendis ve öğrenci ekipleri, Uraltay v2 robotunu geliştirerek teknoloji alanındaki yerli üretim hedeflerini destekliyor. Robotun mekanik ve yazılımsal olarak kullanılan tüm elektronik kartları yerli üretim.

"Robotumuz yüzde 90 yerli ve milli"

Geliştirilen robot hakkında bilgi veren Girişimci Kuluçka Merkezinde tekniker olarak görev yapan mekatronik teknikeri Beytullah Türk, robotun yüzde 90 oranında yerli ve milli olduğunu vurguladı. Türk, "Robotumuzun mekanik ve yazılımsal bileşenleri tamamen yerli üretimdir. Bu süreçte bize destek olan tüm müdürlerimize teşekkür ediyoruz. TEKNOFEST için hazırlıklarımız devam ediyor ve bu süreçte AR-GE çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz," dedi.

"Robot tamamen otonom çalışıyor"

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi ve Uraltay v2 robotunun geliştirilmesinde görev alan Eren Güzel, robotun tamamen otonom olarak çalıştığını belirtti. Güzel, "Robotumuz şu anda fabrika içinde yük alıp bırakma görevlerini yerine getiriyor. 8 ay süren çalışmalar sonucu robotumuz, belirli bir oynama ile 1.5 ton yük kaldırma kapasitesine ulaştı. Yazılım ve kart tasarımı bizim tarafımızdan yapıldı. AR-GE çalışmalarımız devam ediyor," şeklinde konuştu.

Uraltay v2 robotunun, yerli ve milli teknoloji geliştirme hedeflerine önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Bu başarı, Türkiye'nin teknoloji alanındaki bağımsızlık hedeflerini desteklerken, genç mühendislerin ve teknikerlerin gelişimine de önemli bir katkı sunuyor.