Ekonomi vahim
Neden vahim? Enflasyon TÜİK e göre yüzde 79.60, ENAGRUP’a göre 176.07. Hangisi doğru, bilmece! Dolar 17.9 lira, 18 bandını zorluyor ve nihayet yazımız sırasında dolar 1...
Neden vahim? Enflasyon TÜİK e göre yüzde 79.60, ENAGRUP’a göre 176.07. Hangisi doğru, bilmece! Dolar 17.9 lira, 18 bandını zorluyor ve nihayet yazımız sırasında dolar 18.05 lira oldu. Altın bu satırlar yazılırken 1025 lira bandında idi, 1015 lira ile günü kapattı. Genel olarak kaybolan güven ekonomiyi allak bullak eder. Piyasa ve ekonominin geneli zemberek yayı gibi. Piyasalar bu rakamlardan kurtuldu kurtulacak endişesi ve beklentisi var. Peki kurtulursa ne olacak? Ekonomide felaket olacak. Felaket olursa ne olur? Olunca felaket neymiş görülür. Hala dişe dokunur bir ekonomik tedbir yok, esasen iktidarın 22 yıldır bir ekonomi anlatımı yok. Sistemi yok, tedbiri yok, var mı? Yok, varsa bilenler anlatsın ki herkes bilsin. 2015 yılına kadar şikayetçi olunan intihar hükümetlerinin ekonomik tedbirleri ile bugüne kadar yaşandı. (Bülent Ecevit-Kemal Derviş dönemi) Bu hükümetler sadece personel çıkarmakla dahi iktidarı kaydedebilirdi, öyle de oldu. Tansu Çiller de bu uygulamadan payına düşeni aldı, silindi gittiler. Sonra 2015’e kadar ekonomik söylem yok. 2015’ten söylemler başladı. Ama ekonomiden anlayan var mı ki! Ekonomik gidişat için tahminler olsun, tedbirler olsun. Tedbirlere bakalım: TOKİ, 150 bin ev yapacak, kiralar düşecek, öyle mi? Devletin görevli denetçileri, zabıtalar, pazarları kontrol edecek, kalite ve fiyatlara bakacak, hile var mı bakacak, stokçuluk var mı bakacak, tamam. Ancak kaliteye, fiyatlara bakacak da neye göre bakacak, hileyi nasıl anlayacak, stok nedir hangi durumda olur ona nasıl karar verecek?
Türkiye’nin vergi sistemi dip tırnak değişmeli. Dolaylı vergiler yeniden ele alınmalı, vergi kaçakları en çok emlak alım sayımlarında oluyor, önlenmeli. Ülkenin emlak miktarı tahsil edilen vergi ile oranlamalı. Üretim dalları özellikle imalat sanayiinde ve tarımda belirlenmeli, organizasyonu planlanmalı. Tarımsal destekler siyaset dışı belirlenmeli. Teftiş denetim birimleri sil baştan kurulmalı. Para politikalarını düzenlerken kuşkulandıran beyan ve uygulamalardan kaçınmalı. Bütün bunların başında hukuk düzeni adaletli olmalı. Dr. Yavuz Selim Kaymaz’ın dediği gibi “Hukukun üstünlüğü, adaletin sağlanamaması durumunda ortaya çıkması muhtemel durum hile” olgusudur. Hile ile rüşvet, hırsızlık, görevi kötüye kullanma, zimmet, haraç, komplo, sahtecilik, gerçeği gizlemek, ahlaki yozlaşma gibi kavramlarını ortaya çıkarır. Bu durumdan hareketle Pf. Dr Sami Selçuk üstadın “Ülkemizde hukuku dolanma bütün boyutları ve örnekleri ile sürmektedir” yargısı doğru bir tespittir.
Tarıma gelince, nasıl yapılıyor bilinmiyor. Tarım artık dünyadaki gibi sermayenin kolu oluyor, farkında olan yok. Kooperatifçilik tarımda önemli bir yol olarak iddia ediliyorsa da kooperatif de olsa güçlü mali yapı sağlanmıyor. Denetimsiz hile girmiş bir kooperatifçilikle bir yere varamazsınız. Sadece çiftçinin soyulmasına bakar kalırsın. Anlayana sivri sinek saz da sanırım iktidara için oluyor caz.