Türkiye’nin birçok bölgesinde, Ekim ayı boyunca yağışlar son yılların en düşük seviyelerine gerilerken, özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde tarihe geçen kuraklık yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün "2024 Yılı Ekim Ayı Alansal Yağış Raporu"na göre, bu yıl ekim ayında ülke genelinde metrekareye ortalama 26,8 kilogram yağış düştü. Bu rakam, uzun yıllar ortalamasının yüzde 46, geçen yıl ise yüzde 27 altında kaldı.

Ege Bölgesi Yağış2

Ege ve Marmara Bölgesi Tarihi Düşüş Yaşadı

Ekim ayında en büyük yağış azalmaları Ege ve Marmara bölgelerinde kaydedildi. Ege Bölgesi'nde, son 40 yılın en düşük seviyesinde yağış görülürken, Marmara Bölgesi’nde ise son 23 yılın en düşük ekim yağışı kaydedildi. Özellikle Aydın ve Muğla illerinde yağış miktarı sadece 0,3 kilogram olarak ölçüldü ve bu, uzun yıllar ortalamasının yüzde 99 altında kaldı.

Akdeniz ve İç Anadolu'da da Azalma Devam Ediyor

Akdeniz Bölgesi’nde de yağışlar önemli ölçüde azaldı; bu bölgede metrekareye sadece 4,8 kilogram yağış düştü. İç Anadolu Bölgesi’nde ise yağışlar, geçen yıla göre yüzde 62, normaline göre ise yüzde 74 azalarak 8,2 kilogram olarak kaydedildi.

Palmiyeler için soğuk havalara karşı koruma çalışmaları başlatıldı Palmiyeler için soğuk havalara karşı koruma çalışmaları başlatıldı

Karadeniz’de Yağışlar Artış Gösterdi

Buna karşın, Karadeniz Bölgesi, Ekim ayında kuraklıktan etkilenmeyerek, metrekareye 97,6 kilogram yağış aldı. Bu miktar, bölgedeki uzun yıllar ortalamasının yüzde 31, geçen yıl ise yüzde 42 daha fazla yağış anlamına geliyor.

Güneydoğu Anadolu’da Kuraklık Etkili

Güneydoğu Anadolu Bölgesi de ciddi bir yağış azlığı yaşadı. Bu bölgede, metrekareye yalnızca 4,3 kilogram yağış düşerken, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 87, geçen yıla göre ise yüzde 80 azalma yaşandı.

Son altı yıldır Türkiye genelinde ekim ayı yağışları, uzun yıllar ortalamasının altında seyrediyor. Bu yıl, özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun batı ve güney kesimlerinde yüzde 60’lara varan azalmalar görülürken, Karadeniz kıyı kesimi, Kars, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde yer yer yüzde 80’lere varan artışlar kaydedildi.

Kaynak: İHA