Marmara Denizi için 'Bin Yüzer Ada Projesi' başlatıldı: Müsilaj sorunu çözülecek mi? Marmara Denizi için 'Bin Yüzer Ada Projesi' başlatıldı: Müsilaj sorunu çözülecek mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Eğirdir Gölü'nde kuraklık nedeniyle yaşanan su seviyesi düşüşü ve biyolojik kirliliği önlemek için başlattığı 9 maddelik eylem planının son adımlarını atıyor. Bakan Murat Kurum, gölün son durumuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “Eğirdir Gölü nefes almaya başladı. Göl yüzeyini temizledik, şimdi de dip çamuru temizliğine başlıyoruz. Eğirdir Gölü'ne can suyu olmaya devam edeceğiz” dedi.

Eğirdir Gölü (1)

İlk olarak 5 Ocak 2021'de "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilen Eğirdir Gölü'ndeki eylem planı, Çevre Bakanlığı, Isparta Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ve üniversitelerin işbirliğiyle yürütülüyor. Geçtiğimiz yıl göldeki kuraklık nedeniyle alg patlaması ve sucul bitki istilası yaşanmış, ardından bilim insanları ve uzman ekipler tarafından yapılan çalışmalarla ekosistem değerlendirildi.

Eylem planının ilk 8 maddesi tamamlanırken, gölde sucul bitkiler temizlendi, yüzey temizliği yapıldı ve özel ekipmanlı dalgıçlarla hassas bölgelerde temizlik çalışmaları sürdürüldü. Şimdi ise planın en kritik aşaması olan dip çamuru temizliği için hazırlıklar tamamlanmak üzere.

Kaynak: İHA