Güncel

Eğirdir Gölü için 9 maddelik eylem planı: Biyolojik kirlilikle mücadele başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Eğirdir Gölü'nde kuraklık, alg patlaması ve biyolojik kirliliğe karşı 9 maddelik eylem planını hayata geçirerek temizlik ve rehabilitasyon çalışmalarına başladı

Abone Ol

Eğirdir Gölü, kuraklık nedeniyle hızla düşen su seviyeleri ve biyolojik kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla harekete geçen bakanlık, Isparta Valiliği, yerel belediye, Tarım ve Orman Bakanlığı, bilim insanları ve diğer kuruluşlarla birlikte bir komisyon kurdu. Komisyon, gölün korunması ve rehabilitasyonu için gerekli tedbirleri belirlemek üzere arazi çalışmaları gerçekleştirdi.
 

9 MADDELİK EYLEM PLANI

Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü, göldeki sucul bitkiler ve dipte biriken sedimentlerin kaldırılması için bir ön fizibilite raporu hazırladı. Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden bilim insanlarının katkılarıyla bir Ekosistem Değerlendirme Raporu (EDR) oluşturuldu. Elde edilen bulgular doğrultusunda 9 maddelik bir eylem planı oluşturuldu.

TVK Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, eylem planının uygulanmaya başladığını belirterek, gölün ekolojik değerinin korunması amacıyla Eğirdir Gölü ve kıyı kesiminin çeşitli koruma statüleriyle ilan edildiğini duyurdu.
 

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Eğirdir Gölü’ndeki alglerin ve ölü sucul bitkilerin temizlenmesi için özel bir amfibi rehabilitasyon aracı tasarlandı. Göl yüzeyindeki temizlik çalışmaları ile birlikte, gölü besleyen Çayköy Dere ağzında biriken tortuların temizlenmesine yönelik çalışmalar da DSİ ekipleri tarafından yürütülüyor.
 

BİLİMSEL İNCELEMELER DEVAM EDİYOR

Göl tabanındaki dip çamuru temizliği için fizibilite çalışmalarına devam ediliyor. Akademisyenler, göl içerisinden alınan örneklerle ilgili analizler yaparak, çıkarılacak çamurun bertaraf yöntemleri hakkında bilimsel veriler sunacak. Bu veriler doğrultusunda gerekli tedbirler alınacak.
 

GELECEK NESİLLERE AKTARMA HEDEFİ

Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Eğirdir Gölü’nün bölge için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Çelen, “Yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık, göldeki su seviyesini tehdit ediyor. Bu sorunların giderilmesi acil bir ihtiyaç haline geldi. Rehabilitasyon çalışmaları sayesinde bu eşsiz doğal kaynağı gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz” dedi.