Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 2024 yılını değerlendirerek turizm sektörünün zor şartlara rağmen önemli bir başarı elde ettiğini ifade etti. İşler, turizmcilerin birlik içinde hareket ederek tüm olumsuzluklara göğüs gerdiğini ve 2025 yılı için daha büyük hedefler belirlediklerini açıkladı. Sektörün dünya ile rekabet edebilmesi için yenilenmenin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken İşler, bu süreçte ihracatçılara sağlanan Eximbank kredilerinin turizme de destek sağlaması gerektiğini vurguladı.
“Döviz Dengelenirse Turizm Daha Hızlı Yükselir”
2024 yılını turizm sektörü açısından değerlendiren İşler, sektörü etkileyen pek çok olumsuzluğa rağmen büyümenin sürdüğünü belirtti. “2024 yılı turizm açısından oldukça zorlu geçti. Bölgesel savaşlar, geçmişten gelen ekonomik sıkıntılar ve bazı tur operatörlerinin iflasları gibi sorunlara rağmen sektörümüz büyüme trendini devam ettirdi. Ancak, iç pazarda ciddi bir daralma yaşadık. Maliyetlerin hızla arttığı bir ortamda döviz kurlarının sabit kalması, sektörümüz için ciddi bir dezavantaj yarattı” diyen İşler, döviz kurunun maliyetlere paralel bir şekilde artmasının sektörün gelişimi için önemli olduğunu dile getirdi.
İşler, 2025 yılı için beklentilerini, “En kötü ihtimalle 2024 kadar bir performans sergilemeyi hedefliyoruz. Ancak döviz kuru ekonomik gerçeklere uygun şekilde dengelenirse hedeflerimizi daha da yukarı taşıyabiliriz” sözleriyle paylaştı.
“Eximbank Kredileri Yenileme İçin Şart”
Mehmet İşler, Türk turizminin dünya ile rekabet edebilmesi için tesislerin ve hizmetlerin sürekli yenilenmesi gerektiğini söyledi. İşler, “2024’te hedeflerimizi yakaladık ancak kârlılık oranlarımız oldukça düşük kaldı. Tesislerimizi hem fiziksel hem de teknolojik anlamda yenilemek için öz kaynaklar yeterli değil. Bu noktada Eximbank’ın düşük faizli kredileri turizmciler için hayati bir öneme sahip. Ayrıca, kurumlar vergisinde ihracatçı sektörlere tanınan yüzde 5’lik indirimin turizmciler için de uygulanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
İşler, turizm sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katkıya dikkat çekerek, “Döviz girdisi sağlayan bir sektör olarak Katma Değer Vergisi (KDV) iadesinden yararlanamıyoruz. Ancak kurumlar vergisinde yapılacak bir düzenleme sektörü bir adım daha ileri taşıyabilir” dedi.
“2024’ün Sorunları 2025’e Taşınmamalı”
Mehmet İşler, Türk turizminin uzun yıllardır ülke ekonomisini ayakta tutan bir sektör olduğunu hatırlatarak, 2024 yılında yaşanan sıkıntıların 2025 yılına taşınmaması gerektiğini ifade etti. “Yunanistan ve adalara uygulanan kapıda vize kolaylığı gibi uygulamalar bizi olumsuz etkiliyor. Bu tür sorunların çözülmesi için karar alıcılarla sürekli iletişim halindeyiz” diyen İşler, 2025 yılı öncesinde sektörü zorlayan uygulamaların çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
“Birlikte Daha Güçlüyüz”
Turizmcilerin karşılaştığı tüm zorluklara rağmen hedeflerinden sapmadığını belirten İşler, 2024 yılında 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedeflerinin gerçekleşeceğini, 2030 yılı için belirlenen 100 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir hedefinin de korunacağını dile getirdi.
ETİK ve TÜROFED olarak tüm üyeleriyle birlikte hareket ettiklerini belirten İşler, “Turizm sektörü ülke ekonomisine sadece döviz girdisi sağlamıyor. Aynı zamanda istihdam yaratıyor, devletimize vergi kazandırıyor ve ekonominin birçok alanına destek oluyor. 2025 yılı için de hedefimiz bu başarıları artırarak sürdürülebilir kılmak” dedi.