15-19 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleşecek bu heyet, “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi UR-GE Projesi” kapsamında yurt dışı pazarlama faaliyetleri ve döngüsel tekstil uygulamalarına odaklanacak.
Döngüsel Tekstil ve Sürdürülebilir Rekabet
ETHİB'in organizasyonuyla gerçekleştirilecek heyette, döngüsel tekstil ve iyi uygulama örnekleri yerinde incelenecek. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve ETHİB Başkanı Jak Eskinazi, “Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi UR-GE Projesi” çerçevesinde firmaların, döngüsel ekonomi şartlarını adapte ederek rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Eskinazi, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlaması gereken ilk 5 sektör arasında yer aldığını belirtti.
Sektörel Ticaret Heyeti ve Danışmanlık Hizmetleri
Heyet kapsamında, firmalar dört başlıkta danışmanlık aldı: Enerji Verimliliği Danışmanlığı, İklim Değişikliği ile Mücadele/ISO 14064 Kurumsal Karbon Ayak İzi Yönetimi Danışmanlığı, ISO 14001 Çevre Yönetimi Danışmanlığı ve Life Cycle Assessment (Yaşam Döngüsü Analizi) Danışmanlığı. Hollanda’daki etkinlikler, sürdürülebilir üretim yöntemlerini ve döngüsel tekstil uygulamalarını yerinde görme fırsatı sunacak.
Küresel Isınma ve Sınırlı Kaynaklar
Eskinazi, Dünya Limit Aşımı Günü'nün 1 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştiğini ve bu hızda kaynak tüketiminin sürdürülemez olduğunu belirtti. “Dünya kaynakları sınırlı, döngüsel ekonominin güç kazanması kaçınılmaz” diyen Eskinazi, Uşak’taki geri dönüşüm tesislerinin başarılı örneklerini artırmak için çaba gösterdiklerini vurguladı.
Türkiye'nin İhracat Hedefleri ve AB Pazarı
Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yıllık 30 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatan Eskinazi, Avrupa Birliği’nin ana pazar konumunda olduğunu ve AB Yeşil Mutabakatı’nın şartlarını yerine getirmenin öncelikli hedef olduklarını söyledi. Hollanda Sektörel Ticaret Heyeti'ne 8 firmadan 10 temsilcinin katılımı ile sürdürülebilir ürünlerin uluslararası kitlelere sunulması ve döngüsel üretim yöntemlerine geçişin desteklenmesi hedefleniyor.