Güncel

Ege Üniversitesi’nin uzman isminden Körfez açıklaması! İzmir Körfezi’nden balık yenir mi?

İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri nedeniyle balıkçılık olumsuz yönde etkilenmişti. Vatandaşı balığa küstüren olay sonrası uzman isimlerden açıklama geldi. Peki İzmir Körfezi'nden balık yenir mi?

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe dikkat çekerek, özellikle altyapının yetersizliği nedeniyle son 10 yıldır Çiğli Arıtma Tesisi'nden yeterince arıtılmadan denize deşarj edilen suyun büyük bir sorun yarattığını belirtti. Dinçer, bu durumu uydu görüntüleri, gözlemler ve araştırma sonuçlarıyla tespit ettiklerini vurguladı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen İzmir Balıkçılık Çalışma Grubu'nun 34'üncü toplantısında konuşan Prof. Dr. Dinçer, İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümleri ve kirlilik üzerine bir sunum yaptı. Dinçer, özellikle iç körfezde su sirkülasyonunun kısıtlı olmasının, yaz aylarında su sıcaklığının dış körfez bölgelerine göre daha fazla yükselmesine yol açtığını ve bu durumun iç körfezin ekosistemini daha kırılgan hale getirdiğini ifade etti.

İzmir Körfez’indeki balıklar hasta mı?

Nüfus artışı ve altyapının yetersizliği sorununu büyüten etkenler arasında gösteren Dinçer, 2000 yılında hayata geçirilen Büyük Kanal Projesi'nin başlangıçta körfez ekosistemine olumlu etkiler sağladığını ancak yıllar içinde artan nüfusla birlikte altyapının yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, körfezdeki yüksek besin elementleri nedeniyle alg üremesinin arttığını da dile getirdi. Buna karşın, körfezden alınan balık örnekleri üzerinde yapılan mikrobiyolojik çalışmalar sonucunda, balıklarda hastalık yapabilecek bakteri ya da parazit bulunmadığını söyledi.

İzmir Körfezi’nden balık yenir mi?

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan ise İzmir Körfezi'nin 1979'dan bu yana balık avcılığına kapalı olduğunu hatırlatarak, toplu balık ölümlerinin balıkçılık sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi. Çakan, İzmir'deki balıkçılık faaliyetlerinin genellikle açık deniz avcılığına dayandığını ve bu nedenle tüketici sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını belirtti. Yasal düzenlemelere göre, kökeni belirsiz balıkların satışının yasak olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantıya, balıkçılık sektöründen ve ilgili kurumlardan birçok temsilci katıldı.