Ege Üniversitesi, enerji verimliliği çalışmalarını kurumsal ve sistematik bir yapıya kavuşturmak amacıyla kurduğu "Enerji Yönetim Koordinatörlüğü" ile faaliyetlerine devam ediyor. Üniversite, ‘yeşil kampüs’ hedeflerine ulaşmak için yürüttüğü bu çalışmalarda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımı konularında destek sağlıyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak, konuya ilişkin açıklamasında, “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı çerçevesinde, kampüsümüzde yürüttüğümüz çalışmalar hakkında komisyon üyelerimizle değerlendirmelerde bulunduk. 2023 itibarıyla, Enerji Tüketim Takibi işlemlerini dijital enerji platformu üzerinden gerçekleştirmeye başladık ve bu uygulama kamu kurumları arasında bir ilk. Gelecek dönemde üniversitemizin enerjide dijitalleşmesine yönelik olarak ‘Tek Veri-Tek Panel’ yaklaşımını benimseyerek, tüm enerji verimliliği çalışmalarını dijital platform üzerinden yönetmeyi, analiz etmeyi ve aksiyon almayı hedefliyoruz. Kampüsümüzün enerji verimli ve iklim dostu bir yapıya kavuşması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Enerji Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Ceylan Zafer, 2023 yılında tamamlanan Enerji Etüdü ve Enerji Kimlik Belgesi düzenlemesi ile ilgili ihale sürecinin başlatıldığını ve 2024 yılında tamamlanmasının öncelikler arasında yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Zafer, ayrıca 2023 yılında elektrik enerjisi tedarikinde tüm birimlerin tek ihale kapsamında birleştirildiğini, bu sayede yüzde 1,7’lik bir avantaj sağlandığını ve yıllık enerji tüketimi 1 milyon kilowatt ve üzeri olan abonelerde yapılan tarife değişiklikleriyle toplamda 8 milyon TL’lik fazla harcamanın önüne geçildiğini ifade etti.
Prof. Dr. Zafer, “Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda, üniversitemiz 2030 yılına kadar konfor şartlarını ve hizmet kalitesini koruyarak enerji tüketimini yüzde 30 azaltmayı ve net sıfır karbon salınımı gerçekleştirmeyi hedefliyor” şeklinde konuştu.