Güncel

Ege bölgesi'nde 2100 yılına kadar beklenen kuraklık: Araştırma sonuçları

Bursa Teknik Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nin ortak çalışmasında, Ege Bölgesi'nde Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarında 1940'tan günümüze kadar olan kuraklık verileri incelendi. Araştırma, 2100 yılına kadar bölgede artan kuraklık riskine dikkat çekiyor ve su yönetimi ile tarımsal planlama stratejilerinin önemini vurguluyor

Abone Ol

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Jafar Sadegh Safari önderliğinde bir ekip, Bursa Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Babak Vaheddoost, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Dr. Mustafa Nuri ve yüksek lisans öğrencisi Farzad Rotbei ile birlikte Ege Bölgesi'nin kuraklık durumunu 1940 yılından bu yana inceledi.

Safari, projenin odaklandığı Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarının, Türkiye'nin batısında tarımsal ve endüstriyel faaliyetler için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Araştırmada kullanılan farklı genel dolaşım modelleri ve emisyon senaryolarıyla 2099 yılına kadar bölgedeki kuraklık projeksiyonlarının oluşturulduğunu belirten Safari, Çeşme, İzmir ve Selçuk gibi istasyonlarda 2100 yılına kadar 250, 220 ve 220 kurak ay yaşanacağını öngördü.

Araştırma, Ege Bölgesi'nde kuraklık dağılımının coğrafi olarak değişkenlik göstereceğini ortaya koyarken, Safari, bölgedeki su yönetimi ve tarımsal planlama stratejilerinin bu riskleri azaltacak şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu bulguların, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayabileceğini belirten Safari, çalışmanın iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir rol oynayabileceğini ifade etti.