A.BUĞRA TOKMAKOĞLU / KEŞFETSEK-Her yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de üyesi olduğu Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin (Global Sustainable Tourism Council – GSTC) akredite kuruluşu olan Green Destinations tarafından düzenlenen En İyi 100 Hikâye yarışmasında 2023 Green Destinations En İyi 100 Hikâye (Top 100 Good Practice Story) listesine giren Efeler Yolu, İzmir’in farklı bölgelerinde turizm hareketliliğine katkı sunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü’nün başvurusunun ardından ödülle sonuçlanan süreç en çok projeye emek verenleri sevindirdi.

İzmir’in Bornova ilçesi Kavaklıdere Mahallesi’nden başlayan Nif Dağı ve Bozdağ sıradağlarını geçerek Kiraz’ın yaylalarını dönen ve devamında Aydın sıradağları üzerinden Efes Selçuk’ta bulunan Meryemana’da sonlanan 500 kilometrelik çok etaplı ve işaretli bir yürüyüş yolu olarak hayata geçirilen Efeler Yolu, bölgedeki yerel dokunun korunması, yerelde kalkınma hedeflerine ulaşılması ve sorumlu turist kavramıyla yerel kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunuyor.

500 kilometreyi bulan tüm parkurun yaklaşık bir ayda yürünebildiği Efeler Yolu’nun temel amacı bölgenin doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin korunması ve değerlendirilmesi, bölgede sürdürülebilir kırsal kalkınmayı tetikleyerek ekonomik gelişme sağlamak.

Efeler Yolu, 28 etaptan oluşuyor. Etaplar 13-26 kilometre arasında değişen uzunluklarda ve genellikle “zor” zorluk düzeylerine sahip.

Yol boyunca efe/zeybek kültürü bakımından önemli köyler, efe yataklarının korunduğu doğal patikalar, muhteşem doğa ve zengin bir kültüre tanık olabilirsiniz.

Efe ve zeybek kültürünün egemen olduğu coğrafyada İzmir, Manisa ve Aydın şehirlerinde bulunan Bornova, Kemalpaşa, Bayındır, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Ödemiş, Kiraz, Alaşehir, Beydağ, Nazilli, Sultanhisar, Köşk, Tire, İncirliova, Germencik ve Selçuk ilçeleriyle etkileşimli bir mekânsal bütünlük sağlanıyor.

O ilde yaşayanların uzun yaşam sırrı çözüldü! O ilde yaşayanların uzun yaşam sırrı çözüldü!

EFELER YOLU’NUN PAYDAŞLARI

Efeler Yolu’nun yatırıma uygunluğu, İzmir Valiliği’nin “Efeler Yolu Fizibilite Projesi” teklifi ile 2018 yılında İzmir Kalkınma Ajansı (İZ-KA) tarafından 194 bin 500 TL’lik bir hibe alarak desteklenmiştir. İzmir Valiliği tarafından yaptırılan fizibilitenin değerlendirilmesinin ardından, Efeler Yolu için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlüğünde, Ege Üniversitesi yürütücülüğünde bir proje teklifi hazırlanarak İZ-KA’ya sunuldu.

Proje değerlendirmesi sonrasında toplamda 1 milyon 341 bin 651 TL’lik hibe almaya hak kazanan Efeler Yolu’nun yapımına başlandı. Efeler Yolu; İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İzmir Valiliği, Ege Üniversitesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Vakfı ortaklığında ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Efeler Yolu Derneği iştirakleriyle hayata geçirilmeye devam ediyor.

Proje paydaşları arasında yer alan Efeler Yolu Derneği, yereldeki sivil inisiyatifi temsil ediyor. Bu bağlamda köy muhtarları, azalar, kadınlar ve özellikle gençler ile yereldeki işletmeler, projeyle ilgili önemli tüm kararların alınmasında etkin bir şekilde sürece dahil edilebilmiş.

Türkiye’de kendisine benzer bir projenin olmadığı Efeler Yolu, turizmde yeni arayışların olduğu şu günlerde inanılmaz vizyoner ve bölgenin yereliyle kalkınmayı teşvik eden niş bir vizyonun ürünü. Sürece katkısı olan tüm paydaşlara teşekkür etmek ve benzer projelerin yaygınlaşmasını dilemek düşüyor bizlere.

Kaynak: EGE TELGRAF