Ekonomi

EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu: Körebe oynuyoruz!

Abone Ol

Ege Telgraf gazetesinden Nihat Ak'ın haberine göre; İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) haziran ayı Meclis toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Meclis üyesi sanayicilerin iştirakleriyle gerçekleşti. Ülke ekonomisinde yaşanan sorunlara dikkati çeken EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, “Nasıl bir ülke olduk hiçbir konuda öngörülebilirlik yok, Kur, faiz, enflasyon, vergiler ve benzeri kriterler... Körebe oynuyoruz resmen” dedi.

‘SIĞINMACILAR GELİYOR, BİZ SUSMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Sığınmacıların hala gelmeye devam ettiğine vurgu yapan Başkan Gökçüoğlu, "Atatürk'ün 'Türk soylu olmayanlar istediği yere yerleşemez. Ana dili Türkçe olmayanlar müstakil mahalle kuramaz.  İşçi ve sanatçı kümesi oluşturamaz. Ecnebilerin bir belediyedeki nüfusu yüzde 10 geçemez' ifadelerinin ne kadar haklı olduğunu yaşadıklarımızla şahit oluyoruz. Bayramda önce Gaziantep’te, sığınmacıların şehri, sosyal, iş alemi, esnaf, sağlık ve benzeri gibi tüm alanlarda yaşanamaz hale getirdikleri için 41 STK kuruluşunun yapmış olduğu önemli çok detaylı hazırlanmış manifesto tarzında uyarısı “Bıçak kemiğe dayandı” feryadıdır. Bu sıkıntı tüm İllerimizde maalesef aynıdır. Sığınmacılar hala gelmeye devam ediyor. Biz susmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DOĞUM İZNİNİN UZAMASI EYT’DEN SONRA İKİNCİ HATA OLUR’

Ülkedeki hiçbir konuda öngörülebilirliğin olmadığını savunan EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu, “Kur, faiz, enflasyon, vergiler ve benzeri kriterler, körebe oynuyoruz resmen. Ülkemizde istihdam ortalama yüzde 54- 2024 itibariyle Kadınlarda yüzde 36,6, erkeklerde yüzde 71,5. Durum böyle iken, Cumhurbaşkanımız nüfus artış oranı düştüğü için çözüm olarak son günlerde milyonlarca kişiyi ilgilendiren doğum izni süresi ve teşvikler gündemde. Bu uygulamaya girerse EYT’den sonra ikinci büyük hata olur. Kadınları kimde işe almaz. Zaten son 15 yılda kadın işgücüne katılım oranı düşüş halinde. Ülkemizin aile yapısı genelde 2 çocuklu olarak uzun yıllar devam etmiştir ama son 15 seneden itibaren hızla 1 çocuklu aileye dönüştü, bu tercih nüfus artışını olumsuz etkiliyor. Doğurganlığın azalmasının kısa (zaten çok uzun) 1 yıla uzatılması düşünülen izinlerin olmasından değil, geçim zorluğu, pahalı eğitimden kaynaklandığını ilgili makamlara anlatmalı” diye konuştu.

Tasarruf Tedbirleri genelgesi yayınlanmasına rağmen devletin hiçbir şekilde buna uymadığını belirten Başkan Gökçüoğlu, “KKM dan kurtulmaya çalışırken son aylarda daha tehlikeli olan CARRY TRADE, fonlar, Swap’lar ile yaklaşık 24 milyar USD sıcak para girişini yetkililer “yabancı yatırımcı diyor ama aslında yalancı yatırımcı” Doları getirip bozup – yüksek faizli lira vadeliye yatırıyor faizi alıp çıkıyor. Son aylarda yabancılar ciddi para kazanıp, kazançlarını alıp gidiyorlar. Kamu ihaleleri, Diyanet’in harcamaları (5 ayda 38 milyar lira), temsil ağırlama-(Mayıs’ta 7 kat artmış), araç giderleri ve benzeri geçen yıla göre artışlar yüzde 100’ün çok üstünde devam ederken Bakanlık ekstra vergiyi dar gelirlilerde ve üreten kesimde aramayı bırakması lazım. 2000’li yıllarda devlet personeli yaklaşık bin 750 milyon kişi iken bugün yaklaşık 5.250 milyon kişiye millet vekili sayısı uzun yıllar 450, iken önce 550, sonra 600 kişiye çıkmıştır. 2018 yılında Başkanlık sistemine geçilince, gerekli olduğu için Başkan’a bağlı binlerce çalışan ve danışman istihdam edildi ama TBMM Milletvekili sayısının azaltılması gerekmez mi acaba? Yüzölçümü ile ülke aynı ülke, devlet aynı devlet iken ilave alınan 4 milyon kişi neden alındı izaha muhtaçtır. Özetle Devletimizin istidam sayısının küçülmesi lazım, kayıt dışının yok edilmesi lazım ki ülkede her kesim rahatlasın” şeklinde konuştu.