Ekonomi

Düşük kira ödeyen kiracıya ikinci büyük şok! Ev sahibi bu hakkını kullanırsa…

Abone Ol

Ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar, özellikle kira artışlarına ilişkin belirsizlikler, son dönemde sıkça gündeme geliyor. Yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılmasıyla, eski kiracılar ile piyasa koşullarındaki kira bedelleri arasındaki fark büyüdü.

Beşinci Yıldan Sonra Kira Bedelinde Artış Talebi

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, beşinci yılını dolduran kira sözleşmelerinde ev sahiplerinin kira bedelini artırma hakkına sahip olabileceğini belirtti. “Beşinci yıldan sonra, kira bedeliyle ilgili anlaşmazlık olmasa bile, ev sahipleri kira tespit davası açabilir ve kira bedelinin hakim tarafından belirlenmesini talep edebilir. Bu durumda, emsal kira bedelleri ve bilirkişi raporları değerlendirilir. Ancak, internet ilanları tek başına emsal kabul edilmez ve dava açılmadan önce ilgili ihtarnamelerin çekilmesi gerekir. Kira tespit davası, açıldığı tarihten itibaren geçerli olur ve bu sürelere dikkat edilmelidir” dedi.

Arabuluculuk Süreci ve Davanın Süresi

Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri Sözcüsü Dr. Umut Metin, kira tespit davalarının arabuluculuk sürecine tabi olduğunu ve bu sürecin en fazla 4 hafta sürdüğünü belirtti. Taraflar anlaşmaya varamazsa, dava yerel mahkemelerde 2 yıl, üst mahkemelerde ise 2 yıl sürebilir, toplamda 4 yıl sürebilir. Dr. Metin, davanın sonucunda belirlenen kira bedelinin, dava açılış tarihinden itibaren geçerli olacağını ve kiracıdan geriye dönük farkların talep edilebileceğini ifade etti. Ancak geçmişe yönelik faiz işlemez, sadece yeni kira bedelinin ödenmesinde gecikme olursa faiz uygulanır.