Güncel

Dünyanın en pahalı baharatı Safran çiçekaçmaya başladı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen safran, bu yıl hava koşullarının elverişli olması nedeniyle beklenenden erken çiçek açmaya başladı.

Abone Ol

Safran bitkisi, gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılmasıyla dikkat çekerken, 3 bin 500 yıllık geçmişiyle tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Safranın ağustos ayında ekimi yapılıyor ve ekim-kasım ayları arasında boyu 15-30 santimetreye ulaştığında hasat ediliyor.

Safran, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozuklukları gibi birçok hastalığa iyi gelmesinin yanı sıra mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için "mutluluk iksiri" olarak da anılmaktadır. Ayrıca, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği ile de dikkat çekiyor.

Yukarıçiftlik Köyü'nde Safran Üretimi

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen safranın, Yukarıçiftlik köyünde üretimi köylülerin yaşamını olumlu yönde değiştirdi. Her yıl onbinlerce yerli ve yabancı turist, köyü ziyaret ederek mor yapraklı safranı görme fırsatı buluyor. Hatta köyün bir mahallesine "Safran Çiçeği" ismi verilmiştir. İlçenin en büyük safran üreticisi İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, bu yıl ağustos ayında dikim yapıldığını ve havaların iyi gitmesi dolayısıyla çiçeklenmenin erken başladığını belirtti. Yılmaz, “Bu sene 20 dönümden fazla üretim yaptık. Köyümüzde ise 40 dönümün üzerinde safran üretiliyor. 11-12 kişi civarında safran üreten var köyümüzde” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, çiçeklenmenin kasım ayının 15'ine kadar süreceğini tahmin ettiklerini ve geçen yıl safranı 320 liradan sattıklarını hatırlattı. Hasat sonrası rekolteye göre bu yılın ürün fiyatının belli olacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl safran tarlasını 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu sene hem erken çiçeklenmenin faydasıyla hem de talep artışıyla muhtemelen daha fazla misafir bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

Safranın Değeri ve Geleceği

Yılmaz, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini almasının ardından hem değerinin arttığını hem de kalitesinin yükseldiğini belirtti. 170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edildiğini söyleyen Yılmaz, 2018 yılında ilk safran ekimini yaptıklarını ve köyün dünya genelinde tanınır hale geldiğini ifade etti. Mahallelerinin bir kısmının "Safran Mahallesi" olarak değiştirildiğini ekleyen Yılmaz, harita sisteminin de köyü safran tarlalarıyla birlikte gösterdiğini söyledi.