Gabon'un Franceville şehrinde gerçekleştirilen araştırmada, bilim insanları 2,1 milyar yıl öncesine ait potansiyel yaşam izlerini gösteren önemli kanıtlar keşfettiler. Cardiff Üniversitesi'nden Dr. Ernest Chi Fru liderliğindeki uluslararası ekip, "Franceville biyotası" olarak adlandırılan oluşumların çevresindeki kayaları detaylı şekilde inceledi. Bu kayaların içerdikleri oksijen, fosfor gibi temel besin maddeleri ile su altı volkanik aktivitelerinin etkisiyle oluşmuş zengin, sığ bir iç deniz ortamını yansıttığı belirlendi.

Türkiye'nin siber kalesi USOM: Dijital tehditlere 7/24 müdahaleye hazır Türkiye'nin siber kalesi USOM: Dijital tehditlere 7/24 müdahaleye hazır

Araştırmacılar, bu ortamın, erken Dünya'da yaşamın gelişimini teşvik eden koşullar sunduğunu düşünüyor. Dr. Chi Fru, bulguların, Dünya'da karmaşık canlı organizmaların ortaya çıkışını başlatan süreçleri anlamamıza yardımcı olabileceğini vurguladı. Özellikle, kayalardaki fosfor ve oksijenin, basit yaşam formlarının gelişimini destekleyerek fotosentez sürecine katkı sağladığına dikkat çekti.

Bu keşiflerin, Dünya'da yaşamın tarihini ve evrimsel geçmişini anlamak için önemli bir pencere açtığını belirten bilim insanları, bulgularını "Precambrian Research" dergisinde yayımlayarak bilim dünyasına sundular. Ancak, bazı bilim insanları ise daha fazla kanıtın gerekliliğine işaret ederek, 2,1 milyar yıl önceki bu ortamın karmaşık yaşamın evrimine ne kadar katkı sağladığının netlik kazanması gerektiğini vurguluyorlar.

Kaynak: AA