NASA'nın Parker Güneş Sondası, insanlar tarafından üretilen en hızlı nesne unvanını elde ederek tarihe geçti. Güneş'in dış tabakalarını incelemek için tasarlanan bu sondanın saatte 635,266 kilometre hıza ulaşması, daha önce kendi rekorunu egale ettiği anlamına geliyor.

SESTEN BİLE HIZLI!

Parker Güneş Sondası, 29 Haziran'da bu hıza ulaşarak bir kez daha tarih yazdı. 2018'de fırlatıldığından beri bu hıza ulaştığı ikinci kez oldu ve bu hız, ses hızından yaklaşık 500 kat daha hızlı bir seyir anlamına geliyor.

2025 yılına gelindiğinde ise Parker Güneş Sondası'nın yaklaşık 692 bin kilometre hıza çıkması bekleniyor. Bu hız, İstanbul'dan Avustralya'ya yaklaşık bir dakikada ulaşabilecek kadar etkileyici bir hız.

VENÜS’ÜN YÖRÜNGESİNDEN DESTEK ALIYOR

Parker Güneş Sondası, Güneş'in etrafında dönerken Venüs'ün yörüngesiyle hizalanarak gezegenin yerçekiminden faydalanıyor ve bu sayede bu muazzam hızlara ulaşabiliyor. Sondanın amacı, Güneş'in ultra sıcak plazma kütlesine daha da yaklaşarak bilimsel keşiflere olanak tanımak ve güneşsel fenomenleri daha iyi anlamamıza yardımcı olmak.

Parker Güneş Sondası'nın ilerleyen dönemlerde Güneş'e 6,12 milyon kilometreye kadar yaklaşması bekleniyor. Bu yakın yaklaşımlar, Güneş'in yüzeyiyle ilgili daha derinlemesine bilgiler sağlayacak ve güneş sistemimizin merkezindeki bu dinamik ortamı daha iyi anlamamıza katkı sağlayacak.

Paris'te Rekor Kıran Aysel Önder, İzmir'de çiçeklerle karşılandı Paris'te Rekor Kıran Aysel Önder, İzmir'de çiçeklerle karşılandı

Parker Güneş Sondası 321

PARKER GÜNEŞ SONDASI: GÜNEŞ'E DOKUNAN EN HIZLI NESNE

2018 yılında NASA tarafından Güneş'i gözlemlemek üzere fırlatılan Parker Güneş Sondası, uzay aracı hız rekorlarını alt üst etmeye devam ediyor. Saatte 635.266 kilometre hıza ulaşarak ses hızının yaklaşık 500 katına çıkan Parker Solar Probe, insan yapımı en hızlı nesne unvanını elinde tutuyor. Güneş'in dış koronasını incelemek için tasarlanan bu inanılmaz araç, 2025 yılında Güneş'e en yakın geçişini yaparken saatte 692.000 kilometreye ulaşması bekleniyor. Bu olağanüstü hızlar, gezegenlerin çekim kuvvetini kullanarak gerçekleştiriliyor.

Görevi boyunca Güneş'in yüzeyine 7,26 milyon kilometre kadar yaklaşan Parker Güneş Sondası, 20. yakın geçişini de başarıyla tamamladı. En hızlı insan yapımı araç olma ünvanını koruyan Parker, Güneş'in gizemlerini çözmek ve güneş sistemi hakkındaki bilgilerimizi geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: TRT HABER