Güncel

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden iklim krizi uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden iklim krizi uyarısı
Abone Ol

Avrupa, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklarla mücadele ediyor. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nullis, 1991-2020 dönemindeki 30 yıllık sıcaklık ortalamalarının üzerinde ölçümler yapıldığını ve iklim değişikliğinin bu aşırı sıcakların temel nedeni olduğunu vurguladı. Nullis, "Ölçülen sıcaklıklar, havaların 30 yıllık ortalamanın üzerinde olduğunu gösteriyor ve bu durumun en büyük itici gücü iklim değişikliği" şeklinde konuştu.

Bu yaz, Avrupa’da birçok sıcaklık rekorunun kırıldığı bildirildi. Sicilya’da 11 Ağustos 2021’de ölçülen 48,8°C’lik sıcaklık, kıtanın en yüksek sıcaklık rekoru olmaya devam ediyor.

Belçika ve Fransa'da Aşırı Sıcaklık Alarmı

Ağustos ayında da yüksek sıcaklıklar etkili olmaya devam ediyor. Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, ülkenin büyük kısmında 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde "turuncu alarm" verdi. Sıcaklıkların 30 ila 35 derece arasında seyredeceği, Fransa sınırına yakın bölgelerde ise 36 dereceye ulaşacağı belirtildi. Fransa’da 45 vilayet için "turuncu alarm" duyurusu yapıldı. Meteo-France, sıcaklıkların Ile-de-France, Provence-Alpes-Côte d'Azur ve diğer bölgelerde 36 ila 38 derece arasında olacağını açıkladı.

İngiltere'de Yılın En Sıcak Günü

İngiltere, 12 Ağustos’ta yılın en sıcak gününü yaşadı. Cambridge’de 34,8°C ile yılın en yüksek sıcaklığı ölçüldü. Met Office, 1961’den bu yana en sıcak 11’inci yazın yaşandığını ve en sıcak yazların çoğunun son 10 yılda görüldüğünü duyurdu. Sıcaklıklar, 14 Ağustos’ta yağışlarla yer değiştirirken, ağustosun ikinci yarısının da sıcak ve kuru geçmesi bekleniyor.

İtalya ve İsviçre'de Aşırı Sıcaklar

İtalya, Afrika kökenli sıcak hava dalgasının etkisi altında. Hava sıcaklıklarının 15 Ağustos’a kadar 40°C’ye çıkması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı, başkent Roma’nın da içinde olduğu 19 kenti "kırmızı alarm" seviyesine aldı. Ayrıca, Mont Blanc’ın zirvesinde sıcaklığın 33 saat boyunca 0°C’nin üzerinde kalması, dağın buzullarını olumsuz etkiliyor.

İsviçre’de ise 12 Ağustos’ta Cenevre’de 33°C, Zürih’te ise 34°C ölçüldü. Ticino kantonunda ise 10 Ağustos’ta 35,8°C ile yılın en yüksek sıcaklığı kaydedildi. Sıcaklıkların yarından itibaren 4 derece düşmesi bekleniyor.

Avrupa’nın Küresel Isınma ile Mücadelesi

Haziran 2023-Haziran 2024 döneminde dünya genelinde üst üste sıcaklık rekorları kırılırken, Avrupa da bu durumdan etkilenmeye devam ediyor. Avrupa Birliği’nin Copernicus uydu izleme sistemi, 21 Temmuz’da küresel olarak kaydedilen en sıcak gün olduğunu duyurmuştu. Kuzey Kutup Bölgesi’ne yakın konumlanan Avrupa, son 50 yılda küresel ortalamanın iki katı kadar ısındı. Özellikle Akdeniz ve Balkanlar’da temmuz ayında uzun süreli sıcak hava dalgaları yaşandı. Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların kısa vadede birçok bölgeyi etkilemeye devam edeceğini öngörüyor.