Ekonomi

Dünya Bankası'ndan Karadeniz için 6,3 Milyon Dolar Hibe

Abone Ol

Son yıllarda Karadeniz, Avrupa'nın en fazla kirliliğe maruz kalan su kütlelerinden biri haline geldi. Tarımsal faaliyetler, kimyasal kirlilik, istilacı türler, etkisiz atık su arıtımı, endüstriyel sıcak noktalar ve atmosferik çökelme, Karadeniz'in ekosistemini tehdit eden başlıca etkenler arasında yer alıyor.

Bu hibe ile Gürcistan, Moldova, Türkiye ve Ukrayna'da Karadeniz'deki kirliliği azaltma çabaları desteklenecek. Hibenin uygulayıcı kuruluşu, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi olacak.

Projenin Amaçları ve Beklentiler

BBSEA GEF Bölgesel Projesi, Karadeniz’de ötrofikasyon sorununu ortadan kaldırmayı ve ekolojik yenilikleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje, kamu kurumlarının, kalkınma ortaklarının ve potansiyel yatırımcıların kirlilik önleme ve azaltma çözümlerini geliştirmelerine ve uygulamalarına olanak tanıyacak.

Proje kapsamında, su yönetimi, tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilişkili kirlilik hakkındaki mevcut düzenleyici çerçeveler incelenecek ve ulusal yatırım önerileri geliştirilecek. Ayrıca, bilgi paylaşımı sağlanacak ve bölgesel diyaloğu güçlendirecek.

BBSEA Programı'nın Bölgesel Etkileri

BBSEA Programı, Karadeniz’in sürdürülebilir yönetimi için ortak bir bölgesel çerçeve oluşturmayı hedefliyor ve çevresel kalitenin artırılması ile korunmasını desteklemeyi amaçlıyor. Program, deniz kirliliğini azaltma önlemlerinin ve iklim değişikliği stratejilerinin ulusal diyaloğuna katkıda bulunmayı hedefliyor.

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Strateji ve Operasyonlar Direktörü Carolina Sanchez-Paramo, "İklim değişikliği, Karadeniz'deki kirlilik etkilerini artırmakta ve hem ekosistemleri hem de toplulukları tehdit etmektedir. Bu proje, Karadeniz'deki kirliliği azaltma konusunda ülkelerin hazırlık durumlarını güçlendirecektir" dedi.