Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yeni anayasa görüşmeleri kapsamında yaptığı daveti kabul etmediklerini bildirdi. Uysal, Demokrat Parti milletvekilleri Cemal Enginyurt, Haydar Altıntaş ve Mehmet Salih Uzun ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Demokrat Parti olarak kurullarında yeni anayasa konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını ve bir karar aldıklarını bildirdi.

Başkan Uysal, "Adalet ve Kalkınma Partisinin 'yalancı çoban' hikayesine dönüşmüş yeni anayasa aldatmacasına, kandırmacasına alet ve taraf olmayacağız." diye konuştu.

Bugün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un bu kapsamdaki görüşme talebini kabul etmediklerini açıklayan Uysal, AK Parti'nin yürürlükteki anayasayı yeni anayasayla değiştireceğini iddia ettiğini, bu iddia içinse Meclis Başkanı Kurtulmuş'un "müzakereci" tayin edildiğini ifade etti.

Meclis Başkanı'nın ortaya koyduğu tutum ile taraf olduğunu gösterdiğini savunan Uysal, taraflar arası müzakere kabiliyetini, gayretinin samimi olduğuna dair iddiasını yitirdiğini söyledi.

Uysal, "Türkiye'nin önündeki engel ve sorunların sebebi anayasa değil, işlemeyen hukuk sistemi, işletilmeyen kurumlar ve kanunlardır. Bu aşamada Demokrat Parti olarak teklifimiz; anayasanın sağlıklı bir biçimde tartışılmasına zemin hazırlayacak ortamın ve iklimin tesisidir." şeklinde konuştu.

Bu kapsamda, "Demokrasiye Geçiş Planı" hazırladıklarını açıklayan Uysal, yeni sistemde devlet başkanlığı ile parti başkanlığının ayrılması, HSK'nin yapısı ve üye seçiminin değiştirilmesi, yargının siyasetin etki ve denetiminden çıkarılması, bütçe hakkının Meclis'e iade edilmesi ve Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Genel Başkan Gültekin Uysal’ın açıkladığı 6 maddede yer alan konular şunlar:

1- Devlet Başkanlığı ile Parti Başkanlığı birbirinden ayrılmalıdır.

2- Yargı bağımsızlığını sağlayacak ilk adım olarak HSK’nın yapısı ve üyelerinin seçimi değiştirilmeli, yargı siyasetin etki ve denetiminden çıkarılmalıdır.

3- Gazi Meclisimizin millet adına ifa ettiği “Bütçe Hakkı” Meclise iade edilmelidir. Bütçe, milletimizin temsilcileri tarafından, onların rıza ve iradesine uygun bir biçimde yapılmalıdır.

4- Siyasi Partiler Kanunu en hızlı şekilde değiştirilmelidir. Temsilde Adaletin bir gereği olarak; seçim barajı kaldırılmalı, siyasi parti genel başkanlarının makam odalarını “seçim bölgesi” haline getiren, millet iradesini sakatlayan aday belirleme süreci değişmeli ve ön seçim şartı getirilmelidir. Denetim ve temsil ilişkisinin kuvvetlenmesi için “daraltılmış bölge” seçim sistemi uygulanmalı, her seçim bölgesinde milletvekili sayısının iki katı kadar aday belirlenerek “tercih sistemi”ne geçilmelidir.

İzmir Milletvekili Ösen, yangınları Bakan Yumaklı’ya sordu İzmir Milletvekili Ösen, yangınları Bakan Yumaklı’ya sordu

5- TRT, Anadolu Ajansı, Basın Yayın İlan Kurumu ve RTÜK özerkleştirilmelidir. Yönetimleri, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler tarafından eşit bir şekilde belirlenmelidir.

6- Siyasetin finansmanının şeffaflığı ve denetimi sağlanmalıdır.

Kaynak: AA