Ekonomi

Domates tarlada 1,7 TL pazarda 15 TL

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, düzenlediği ortak basın açıklamasıyla salçalık domateste geçtiğimiz yıl getirilen ihracat yasağının kaldırılmasını talep etti

Abone Ol

Salça fabrikalarıyla 3,5 TL sözleşme imzalanmasına rağmen fabrikaların domatesi 1,7 TL'den aldığını belirten başkanlar, üretim fazlası domateslerin tarlada kalması yerine sosyal yardım alan vatandaşlara hükümet tarafından dağıtılmasını önerdi.

Geçtiğimiz yıl ihracat yasağı getirilen ürünlerden biri olan salçalık domates, bu yıl yaşanan üretim fazlası nedeniyle hem fiyat düşüşüne hem de ürünlerin tarlada kalmasına yol açtı. Manisa'daki ziraat odaları başkanları, Manisa Şehzadeler Ziraat Odasında bir araya gelerek yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulundu.

"Acil Çözüm Bekliyoruz"

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, "İçinde bulunduğumuz hasat döneminde tüm tarım ürünlerinde çiftçimiz zarar etmektedir. Son yılların en kötü hasat dönemini yaşamamızın sebebi yanlış tarım politikalarıdır. Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı yükseldiğinde ihracat yasaklanıyor ya da ithal ediliyor. Buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlere verilen prim düşük olduğu için çiftçimiz ekemiyor. Bu ürünleri dışarıdan ithal ederken, ihtiyaç fazlası yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor. Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez, tarlasını ve traktörünü satmak zorunda kalır" dedi.

Altındağ, salçalık domateste yaşanan sıkıntının en büyük nedeninin geçen yıl getirilen ihracat yasağı olduğunu belirterek, "İhracat yasağı nedeniyle bugün salça fabrikalarının elinde geçtiğimiz yıldan kalan salçalar var ve kapasitelerinin dörtte biriyle çalışıyorlar. 3,5 TL'den salça fabrikaları ile sözleşme yapmamıza rağmen fabrikalar ürün fazlası nedeniyle domatesi tarlada 1,7 TL'den alıyor. Bu durum yüzünden birçok domates üreticisi tarlalarını sürmek zorunda kaldı" dedi.