Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden 9 Eylül’e özel panel ve sergi etkinliği

İzmir’in kurtuluşunun 102. yıl dönümünde, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle düzenlenen panel ve sergi, katılımcılara Millî Mücadele dönemi ve İzmir’in kurtuluşu hakkında derinlemesine bir bakış sundu.

Abone Ol

İzmir’in kurtuluşunun 102. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, “9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Paneli” ve “Türk Tarih Kurumu Arşivinden Fotoğraflarla Millî Mücadele’de Batı Cephesi Sergisi” olarak iki ana bölümden oluştu. İzmir İktisat Kongresi Merkezi’nde gerçekleştirilen panel öncesinde, Millî Mücadele dönemi ve Batı Cephesi'ne dair önemli fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı. Etkinliğe DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, İzmir Vali Yardımcıları Kamil Köten ve Adem Arslan ile DEÜ öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldılar.

“YAŞASIN CUMHURİYET”

Panelin açılışında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, İzmir’in kurtuluşu ve Millî Mücadele dönemi hakkındaki panelin önemine vurgu yaptı. Yılmaz, şunları söyledi:

“Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, adını bu anlamlı günden alan bir yükseköğretim kurumu olmanın gururunu yaşıyoruz. Üniversitemiz, milli ve manevi değerlerimize bağlı nitelikli bireyler yetiştirmeye ve 9 Eylül 1922’deki kahramanlık duygusunu yaşatmaya devam ediyor. İzmir'in Kurtuluşu’nun 102. yıl dönümünde düzenlediğimiz panel ve sergi programımıza büyük ilgi gösterildi. İzmir, atalarımızın fedakarlık ve zorluklarla denize kavuştuğu özel bir şehir. Bu emanetleri korumak ve yüceltmek bizim öncelikli görevimizdir. Bu vesileyle Millî Mücadelemize önderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi saygıyla anıyor, milletimize en derin şükranlarımızı sunuyoruz. Yaşasın Cumhuriyet!”

“İZMİRLİLER ZULME BOYUN EĞMEDİ”

Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu ise İzmir’in işgalinin ülke genelinde derin bir öfke ve üzüntü yarattığını belirtti. Pustu, konuşmasında şunları ifade etti:

“Yunan askerlerinin İzmir’e girdiği o kara gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’nun dört bir yanındaki millî direniş ruhunu ateşle beslemiştir. İzmir halkı, işgal yıllarında onurlu direnişiyle tarih sayfalarındaki yerini almıştır. İzmir’de düşmana atılan ilk kurşun, bu direnişin simgesi olmuş ve milletimizin bağımsızlık mücadelesinin sembolü haline gelmiştir.”

PANEL VE BELGESEL GÖSTERİMİ

Konuşmaların ardından DEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Uyar’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen panelde, DEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Çelebi, Millî Mücadele dönemi ve İzmir’in kurtuluşuyla ilgili sunumlar yaptılar.

Program kapsamında ayrıca, DEÜ’nün “Umudun Kumaşları - Bir 9 Eylül Hikayesi” isimli belgesel filminin ilk gösterimi yapıldı. Belgesel, 102 yıl önceki düşman işgalinden kurtuluş sırasında İzmir’de dikilen aile yadigarı bir Türk bayrağının hikayesini konu alıyor.

YÜZÜNCÜ YIL KİTAPLIĞI AÇILDI

Etkinlik kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Türk Tarih Kurumu tarafından bağışlanan yaklaşık 1200 kitaptan oluşan Yüzüncü Yıl Kitaplığı’nın açılışı da yapıldı. DEÜ’nün Tınaztepe Merkez Yerleşkesi’ndeki Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi bünyesine kazandırılan bu kitaplık, tarih, sosyal bilimler ve ilgili alanlarda Üniversitenin gelişimine katkı sağlayacak.