Tüpraş'tan ilk resmi açıklama geldi! İzmir Aliağa Rafinerisi’nde yaşanan patlamanın ardından çıkan yangın söndürüldü Tüpraş'tan ilk resmi açıklama geldi! İzmir Aliağa Rafinerisi’nde yaşanan patlamanın ardından çıkan yangın söndürüldü

Hastanelerde beyaz önlük giymiş doktorları görmek alışıldık bir manzaradır. Ancak bir zamanlar, 19. yüzyılın sonlarına kadar, doktorlar siyah önlük giyiyorlardı. Peki, beyaz önlük giymek ne zaman ve neden yaygınlaştı?

Tarihi araştırmalar, 19. yüzyılın sonlarına kadar doktorların siyah giysiler tercih ettiğini gösteriyor. O dönemde siyah, resmi ve sade bir renk olarak kabul ediliyordu. Ayrıca koyu renkli kıyafetler, kirleri ve lekeleri gizlemek açısından daha avantajlıydı. Ancak, bilimsel gelişmelerle birlikte, mikropların ve bakterilerin bulaşmasını önlemek için hastanelerde temizliğin önemi anlaşılmaya başlandı.

Beyaz renk, temizliği simgeliyor ve hastaneler de hijyen ve sağlık temasıyla uyum sağlamak adına beyaz önlüklere geçiş yaptı. Bu değişim, hastalarla doktorlar arasında güven oluşturmak ve sağlık hizmetlerinin şeffaflığını vurgulamak için de önemliydi. Dr. Mark S. Hochberg’e göre beyaz, doktorların gerçekliği ve şeffaflığı temsil etmesinin yanı sıra, hastaların kalabalık hastanelerde doktorları kolayca tanımasına da yardımcı oldu.

Ancak, beyaz önlüklerin de bazı olumsuz etkileri oldu. Beyaz Önlük Sendromu veya beyaz önlük hipertansiyonu olarak bilinen rahatsızlıklar, bazı bireylerde doktor muayenesine gittiklerinde kan basıncının artmasına yol açabiliyor. Bu yüzden bazı doktorlar, özellikle çocuk doktorları, hastalarını rahatlatmak amacıyla bazen önlüksüz çalışmayı tercih edebiliyor.

Kaynak: webtekno