Berna SEVER- EGE TELGRAF/ Son günlerde Türkiye'nin çeşitli illerinde sağlıkta şiddet olaylarının artması, sağlık çalışanlarını tedirgin ettiğini dile getiren Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Kahramanmaraş ve Balıkesir’de yaşanan olaylara dikkat çekerek tepkisini dile getirdi. Doğruyol, “Sağlık çalışanlarını korumak için etkili yasaları çıkartılması için neyi bekliyorsunuz ki?” diye sordu.
Kahramanmaraş’ta Silahlı Tehdit
Dün akşam saatlerinde Kahramanmaraş’ta bir hastanede yaşanan olayı hatırlatan Doğruyol, Silahlı bir kadın, hastaneye girerek doktor ve hemşireleri rehin aldı. Olay sırasında sağlık çalışanları büyük bir korku ve panik yaşarken, saldırgan kadının "Beni patlatacaklar" diyerek tehditlerde bulunduğu bildirildi. Hastane güvenlik görevlileri ve polis ekipleri, kadının bir anlık dalgınlığından faydalanarak onu etkisiz hale getirdi. Neyse ki olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı, ancak hastane personeli ve hastalar büyük bir şok geçirdi. Saldırgan kadının gözaltına alındığı ve soruşturmanın sürdüğü bilgisi verildi” sözlerini kaydetti.
Balıkesir'de Hastaneye Silahlı Saldırı
Balıkesir'de ise Edremit Devlet Hastanesi'nin ortopedi servisinde yatan Emrah İmamoğlu'na yönelik de bir silahlı saldırı gerçekleştiğini aktaran Doğruyol, “Hastane içinde, yattığı yatakta bir kişi tarafından tabancayla ateş açıldı. İmamoğlu’nun hayati tehlikesinin devam ettiği bildirilirken, saldırgan E.A., güvenlik güçleri tarafından yakalandı. Bu olay, hastanelerde sağlıkta şiddetin ne denli yaygınlaştığını bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.
Yetkililerin Yetersiz Önlemleri
Sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda yetkililerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Yetkililer yıllardır süren ve her geçen gün artan sağlıkta şiddeti korumak için samimi değiller. Sağlık çalışanlarımızı korumak için etkili yasaların çıkartılması için neyi bekliyorsunuz ki?” diyerek tepkisini dile getirdi. Beyaz kod ve gri kod uygulamaları gibi mevcut önlemlerin yeterli olmadığını belirten Doğruyol, “Bu uygulamalar sağlıkta şiddeti önlemez,” ifadelerini kullandı.
Çözüm Önerileri
Doğruyol, sağlıkta şiddeti önlemek için öncelikle sağlık hizmetlerinin sunumunu hasta memnuniyetine endeksli değil, güvenliğe öncelik veren bir anlayışla yürütmek gerektiğini vurguladı. “Sevk zincirini getireceksiniz. Ambulansları acil vakaların dışında taksi gibi kullanmayacaksınız,” dedi. Ayrıca, sağlık çalışanlarının güvenliğinin artırılması için önemli yasaların bir an önce çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.
Sağlık Çalışanlarına Sahip Çıkalım
Kesintisiz 7/24 görev yapan sağlık çalışanlarının sahipsiz kaldığını belirten Doğruyol, “Göreve giderken bugün başıma bir şey gelir mi?” endişesiyle mesaiye giden sağlık çalışanlarına sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Sağlıkta şiddetin son bulması için toplumun ve yetkililerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi büyük önem taşıyor.