Sonbahar mevsimini karşıladık. Bazı kişilerin yazın gezmenin ve yemenin dozunu kaçırarak yaz mevsimini kilo alarak sonlandırabiliyor ve sonbaharın gelmesiyle de kilo verme telaşına düşüyor. Bu ortaya çıkan hafifleme isteği beraberinde hızlı kilo kaybı ve bazı doğru olmayan yöntemleri de doğurabiliyor. Bu yöntemler kişileri sağlıklarından edebiliyor, vücutlarını yorabiliyor ve tekrar tekrar kilo alıp veren vücut bir yerden sonra kitlenmiş hale gelebiliyor bu vücudun ise yine iyi çalışmasını kısa sürede beklemek vücuda ve metabolizmaya haksızlık olabiliyor. İşte bu nedenle doğru yöntemlerle, sağlıkla kilo vermek ve verilen kiloyu korumak çok önemlidir. Bu dönemlerde bazı kişiler kulaktan dolma bilgilerle doğru zannederek bazı diyet hataları da yapabiliyor.
İşte bunlardan 5 tanesi
‘Ekmek yememeliyim’
Ekmekten değil yanlış karbonhidrattan kaçabilirsiniz çünkü doğru olmayan karbonhidrat kaynağı kan şekerinizi dalgalandıracaktır. Uzun dönemde de hem sindirim sorunlarına hem de kilo almanıza neden olacaktır. Bu nedenle tükettiğiniz ekmeğin mutlaka karabuğday, karakılçık, siyez, çavdar, tam tahıl unları gibi doğru unlardan yapıldığına emin olmalısınız.
‘Aç kalmalıyım’
Uzun süre açlık yani sindirim sisteminizin dinlendirilmesi ve bağışıklık sisteminizin daha randımanlı çalışmasına izin vermeniz istediğimiz bir şey olabilir ancak bu durum sizi zorluyor, hipoglisemiye sebep oluyorsa, herhangi bir ilaç kullanıyor ya da bir hastalığınız varsa doğru bir yöntem olmayabilir. Bu nedenle mutlaka kendi uzmanınıza danışmalısınız. Aksi takdirde ne kilo verebilir ne de sağlıklı olabilirsiniz..
‘Sınırsız meyve-sebze yiyebilirim’
Meyve ve sebzeler lif kaynaklarıdır ve sağlığımız için oldukça faydalıdır. Özellikle sebzeler doygunluk sağlarken meyvelerde tatlı ihtiyacınızı kontrol etmeniz de işinize yarıyor olabilir. Sebzeleri dilediğiniz gibi kızartma olmadığı ve yağına dikkat ettiğiniz sürece kullanabilirsiniz. Ancak meyvelerde durum tam olarak böyle değildir. Fruktoz denilen meyve şekeri olduğu için özellikle de yaz meyvelerinin de hala bol bol tezgahlarda olduğu bu dönemde mutlaka kontrollü tüketilmesinde fayda vardır. 2-3 tane kırmızı eriğin, 4 tane taze kayısının, 3 üçgen karpuzun, 1 ince ay dilimi kavunun 1 porsiyon meyve olduğunu unutmamalısınız.
‘Çok fazla protein almalıyım’
Proteinler yapılanma ve metabolizmanın iyi çalışması için önemli besin ögeleridir ancak kontrolsüzce ve yüksek miktarda tüketilmesi doğru değildir. Çünkü bu şekilde tüketilmesi de kalp ve böbrek hastalıklarına sebep olabilir. Bu nedenle olması gereken her besin ögesinden yeterli ve dengeli bir şekilde alarak beslenmektir. Bazı dönemlerde tabii ki protein miktarı artabilir ancak sonrasında dengelemekte fayda vardır.
‘Terlersem kilo veririm’
Ter ile yağ kaybedilmediği için bizim için de yağ kaybı önemli olduğu için terlemeniz su attığınızı göstermekten başka işe yaramaz. Bu nedenle özellikle ter attığınız günler su ve maden suyu tüketmeye özen göstermelisiniz. Yağ yakımı içinse baharatlardan, bitki çaylarından, beslenmenizde yapacağınız değişikliklerden ve spordan destek alabilirsiniz.
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan