Doğalgaz fiyatları dünyada dibi görüyor, Türkiye’de ise hâlâ zirvede…
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılına büyük hayaller ile başlamıştı. 2018 yazında Papaz Bronson krizi ile başlayan, 2019 yılında etkileri azalarak da olsa devam eden krizi “sönümleme yılı” olarak ba...
// BU GÜNEŞE KAR DAYANMAZ
Önce kendisinden başlayarak elbette.
Yoksa bu güneşe hiçbir karın dayanmayacağı besbelli.
Bu noktada, Türkiye’nin enerji ithalatının maliyetini azaltıcı bir dizi önlem devreye alınabilir.
Dikkatli okurlar anımsayacaktır.
En büyük tedarikçimiz olan Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşmalarının, Türkiye’yi nasıl “al ya da öde” girdabına soktuğunu detaylıca işlemiştik. (Ege Telgraf, 13.1.2020 ve 10.2.2020)
Madem kamu harcamalarında tasarruf dönemi başlatacağız, ilk başlığımız doğalgaz olabilir.
Kısa bir anımsatma:
Bu yılın Ocak ayında yapılan törenle devreye alınan Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı ile birlikte Türkiye’ye boru hatları ile giren doğalgaz miktarı 71,3 milyar metreküp seviyesinde.
Bu gazın yaklaşık yüzde 65’ine karşılık gelen 46 milyar metreküpünü tek başına Rusya sağlıyor.
Bu ülkeden üç ayrı boru hattı ile aldığımız doğalgazın maliyetini çok rahatlıkla düşürmemiz mümkün.
Nasıl mı yapacağız bunu?
// BULGARİSTAN NASIL YAPTI?
Komşumuz Bulgaristan nasıl yaptıysa öyle yapacağız.
Dünya enerji piyasalarında petrol ile doğalgaz arasındaki fiyat ilişkisi ilginç ve detaylı bir denkleme dayanıyor. Petrol fiyatlarındaki ani düşüş ve yükselişlerin doğalgaz fiyatlarına yansıması yaklaşık altı ay sonra gerçekleşiyor. Nisan ayında petrolün 20 doların bile altına gerilemesi, dünya enerji piyasalarını adeta yerle bir etmişti.
Gaz ihtiyacının yüzde 80’ini Rusya’dan karşılayan Bulgaristan, geçen haftalarda Rus enerji şirketi Gazprom ile masaya oturdu ve yüzde 40 oranında indirimi kabul ettirmeyi başardı.
Türkiye, Rus doğalgazını Avrupa ülkelerine göre yaklaşık iki katı fiyatla satın alıyor. 2019’da Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı yüzde 10.6 azalırken, Rusya’ya taahhüt ettiğimiz asgari alım garanti miktarının 8,5 milyar metreküp altında kalındı. Bu durumda BOTAŞ ve bazı özel sektör şirketlerine yaklaşık 2.6 milyar dolarlık fatura çıktı.
Rusya ile uzun vadeli gaz sözleşmelerimizin bazıları (Mavi Akım ve Batı Hattı) 2021 yılında bitiyor.
Bugün Korona virüs krizinin de etkisi ile ciddi bir durgunluğa giren ve enerji tüketimi azalan ülkeler, gaz anlaşmalarında süratle revizyona gidiyor, halklarına ve sanayicilerine daha ucuz gaz tedariği sağlayabiliyorlar.
// BİR TEK BİZ KALDIK
Maşallah bir tek Türk halkı, bırakalım doğalgazda indirimi, geçen seneye göre en az yüzde 20-25 oranında daha fazla fatura ödüyor.
2018 yılında enerji ithalatına 43 milyar dolar ödemiştik.
Bu rakam geçen yıl görece azalışla 41 milyar dolara geriledi. Ekonomideki büyümenin sıfır noktasına gerilemesi ile azalan dış ticaret açığında hâlâ en büyük payı enerji ithalatı oluşturuyor.
Pek çok okurumuz hatırlayacaktır.
Türkiye, 90’lı yıllarda kontratlarını imzaladığı doğalgaz boru hatları ile ihtiyacının çok üzerinde ithalat yapmış, tüketmediği doğalgazın parasını satın aldığı ülkelere ödemek zorunda kalmıştı.
Kamuoyunda “al ya da öde” olarak bilinen ve yıllarca ekonomiye büyük zarar veren bu çıkmaza bugün yeniden girme riskimizin olduğu görülüyor.
DOĞALGAZ TÜKETİMİ 2019’DA YÜZDE 10 DÜŞTÜ, EPDK YİNE SINIFTA KALDI
Türkiye’de 81 il ve nüfusu fazla yüzlerce ilçe doğalgaz kullanıyor. Bundan sonra yeni tüketim noktalarının devreye alınması zor görünüyor. Ayrıca doğalgaza sadece son bir buçuk yılda gelen yüzde 53’lük zamla birlikte vatandaşın doğalgaz kullanımı ise artmak bir yana azalıyor.
Doğalgazdan elektrik üreten çevrim santralleri son yıllarda çok düşük kapasitelerle çalışıyor. Çünkü doğalgazla elektrik üretmenin maliyeti, EÜAŞ’ın paçal üretim maliyeti ile yarışamıyor.
Pekâlâ Türk ekonomisinin gelecek 10 yılda doğalgazda yüzde 50’lik bir talep artışını karşılayacak büyüme potansiyeli sizce var mı?
Soru işareti havada asılı kalıyor…
Evlerimizde, sanayide ve çevrim santrallerinde elektrik üretimi için tükettiğimiz doğalgaz miktarı 2017 yılında 53,8 Milyar Metreküp iken, 2018 yılında yüzde 6 azalarak 50 Milyar Metreküpe geriledi.
Ve geçen hafta açıklanan 2019 rakamlarına göre doğalgaz tüketimimiz geçen yıl yüzde 10,08 azalarak 45,2 Milyar Metreküpe düştü.
Ha babam de babam, boru hatları ile ülkemizde doğalgaz alıyoruz.
Ve tüketimimiz artmak bir yana düşüyor.
“Al ya da öde” garabeti ile tüketmediğimiz doğalgazın parasını bu yoksul halkın vergileri ile ödemek durumunda kalıyoruz.
Türkiye’de enerji piyasalarına yön vermekle görevli olan Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2019 tüketim tahmini ise, sıkı durun, 52,1 Milyar Metreküp seviyesindeydi. Gerçekleşen tüketim ise bu hedefin yaklaşık %14 gerisinde.
Bu yıl ise salgın sürecinin de etkisi ile tüketimin 40 Milyar Metreküpün altına gerilemesi kimse için şaşırtıcı olmamalı.