Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde "Refakatçi Öğrenci" uygulaması hayata geçti Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde "Refakatçi Öğrenci" uygulaması hayata geçti

Kayseri'nin Akkışla ve Bünyan ilçelerinde tescilli gilaburu meyvesinin hasadı başladı. Doğada kendiliğinden yetişen bu şifalı meyve, hem sağlık faydaları hem de lezzetiyle birçok kişinin ilgisini çekiyor.

Gilaburu Meyvesi3

Gilaburu, üzüme ve kuşburnuna benzeyen yapısıyla dikkat çekerken, hem taze meyve hem de meyve suyu olarak tüketilebiliyor. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin yaptığı araştırmalar, gilaburunun böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özellikler taşıdığını bilimsel olarak kanıtladı.

Gilaburu hasadı yapan 74 yaşındaki Necati Şimşek, bu meyvenin bakımının az olduğunu belirtiyor. “Gilaburu, kendiliğinden yetişen bir ürün. Yılda yağış miktarına göre 3-4 kez suluyorum. Burası bayır ama bu verim hiçbir yerde bulunmaz,” diyor. Şimşek, özellikle Kululu Mahallesi’nde yetişen gilaburunun tadının diğer bölgelerdekilerden çok daha farklı olduğunu ifade ediyor.

Gilaburu Meyvesi2

Gilaburun faydalarını da paylaşan Şimşek, “Sabahları dört gilaburu yiyorum, sanki ilacımı yutmuş gibi hissediyorum. Prostat başlangıcım var ve mevsiminde bu meyveyi yemeye başlayınca rahatlıyorum,” diyerek bu meyvenin sağlık açısından önemini vurguladı.

Fatma Şimşek de, gilaburu hasadı yaparken hem meyvesini hem de salamurasını sattıklarını belirtti. “Gilaburuyu bol suyla yıkayıp, güneş görmeyen yerlerde saklıyoruz. İsteyen meyve olarak yiyebilir ya da şeker ilave ederek meyve suyu haline getirebilir,” şeklinde konuştu.

Faydaları nedeniyle gilaburuya olan talep günden güne artıyor. Şimşek, “Ticaretimiz çok, İstanbul’a ve başka şehirlere gönderiyoruz. Kayseri’nin gilaburusu ünlü. İnsanlar hem böbrek sağlığı için hem de şifa niyetine alıyor,” dedi.

Kaynak: Ntv