AHMET BUĞRA TOKMAKOĞLU – EGE TELGRAF- DNA hasarı, bir organizmanın DNA'sında meydana gelen zarar veya bozulmalardır. Uzmanlar bu hasar, genetik bilginin bozulmasına, hücre işlevinin bozulmasına ve hücrelerin normal şekilde çoğalmasını engelleyebilecek çeşitli mutasyonlara neden olabileceğini aktarıyor. Aynı zamanda uzmanlar DNA hasarının, kanser ve diğer genetik hastalıkların gelişimine katkıda bulunabileceğini belirtiyor.
İÇ ve DIŞ ETKENLERDEN KAYNAKLI
DNA hasarı, birçok iç ve dış etkenin sonucunda ortaya çıkabilir. Uzmanlar içsel faktörler arasında, normal hücresel metabolizma sırasında meydana gelen hatalar ve doğal oksidatif stres yer aldığını belirtiyor. Dışsal faktörler arasında ise UV ışınları, iyonlaştırıcı radyasyonlar, kimyasal maddeler, sigara dumanı ve çevresel toksinler gibi zararlı maddeler yer aldığını aktaran uzmanlar ayrıca, bazı virüsler ve bakteriler de DNA hasarına yol açabileceğinin de altını çiziyor.
DNA HASARININ ETKİLERİ AĞIR OLABİLİR
DNA hasarı, hücrelerde çeşitli şekillerde olumsuz etkilere neden olabilir. Uzmanlar hücrelerin, hasarı onarabilmek için bazı mekanizmalara sahip olduğunu, ancak hasarın düzgün bir şekilde onarılamadığı durumlarda hücrelerin işlevleri bozulur ve çeşitli genetik hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda uzmanlar, hasarlı DNA'ya sahip hücrelerin anormal şekilde çoğalması kanser gelişimine yol açabileceğinin de altını çiziyor.
SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ
DNA hasarından korunmak için alınabilecek birkaç önemli adım olduğunu aktaran uzmanlar güneşe maruz kalmanın önemli olduğunu belirtiyor. Uzmanlar UV ışınlarının DNA hasarına neden olabileceğinden, güneş ışığına maruz kalmayı sınırlamak ve güneş koruyucu ürünler kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Sağlıklı beslenmeye dikkat çeken uzmanlar antioksidanlar açısından zengin besinler tüketmenin, hücrelerde oluşan oksidatif stresi azaltabilir ve DNA hasarının önlenmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Kimyasallardan ve toksinlerden uzak durmanın önemli olduğunu aktaran uzmanlar evde ve iş yerinde zararlı kimyasallardan kaçınmanın ve sağlıklı hava solumanın, DNA hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.
SİGARADAN UZAK DURULMALI
Uzmanlar sigara içmenin, vücuda zararlı kimyasalların girişine neden olduğunu ve DNA hasarına yol açabileceğini vurguluyor ve sigarayı bırakmanın, sağlıklı hücrelerin korunmasına yardımcı olabileceğinin altını çiziyor. Radyasyon maruziyetini azaltmanın önemli olduğunu aktaran uzmanlar radyasyon kaynaklarından uzak durmanın veya uygun koruyucu ekipmanları kullanmanın, DNA hasarının önlenmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.