Kar ve fırtına Manisa’yı vurdu: 200 ağaç devrildi, 52 su baskınına müdahale edildi Kar ve fırtına Manisa’yı vurdu: 200 ağaç devrildi, 52 su baskınına müdahale edildi

Diyarbakır, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen "Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi" ile kültürel değerlerini turizme kazandırmayı hedefliyor. Proje, milattan önce 7. yüzyılda Lidya Kralı Gyges tarafından inşa edilen Kral Yolu’nun Diyarbakır sınırları içindeki yaklaşık 240 kilometrelik kısmını kapsıyor.

Kral Yolu3

Kral Yolu ve Turizm Potansiyeli

Proje çerçevesinde, Çınar, Çermik, Eğil, Ergani, Çüngüş, Dicle ve merkez ilçelerinden geçen Kral Yolu rotası oluşturulurken, yol güzergahındaki karavan park yerleri, doğa yürüyüşü ve kamp alanları da belirlenecek. Proje yöneticisi Asuman Ataç, "Kral Yolu'nun geçmişte aktif olarak kullanıldığını ve bu rotanın tarihi alanlara, kalelere, hanlara ve hamamlara ulaşacağını" belirtti.

Kral Yolu2

Hedef Kırsal Kalkınma ve Yerel Ekonomi

Ataç, projeyle birlikte yerel halkın tarım ürünlerini ve el yapımı yiyeceklerini turistlere sunarak kırsal kalkınmaya katkı sağlanacağını ifade etti. “Ayşe teyze bahçesindeki badem ve üzümlerini, evinde yaptığı aşını turistlere sunacak. Bu, yerel halka büyük katkı sağlayacak bir gelir kaynağı olacak,” diye ekledi.

Kral Yolu4

Arazi Çalışmaları Devam Ediyor

Ekip, 40 günlük bir arazi çalışması yürütüyor. Bu çalışmada, rotanın başlangıç ve bitiş noktaları, su kaynakları ve tarihi alanlar gibi önemli noktalar işaretleniyor. Proje tamamlandığında, rotanın görselleri ve detayları çeşitli GPS veri platformlarından erişilebilir hale getirilecek.

Kaynak: AA