Karabağlar'da “Gülümsemesi Yarım Kalan Kadınlar” Belgeseli izleyiciyle buluştu Karabağlar'da “Gülümsemesi Yarım Kalan Kadınlar” Belgeseli izleyiciyle buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, İyi Tasarım/Good Design İzmir’i bu yıl 9. kez düzenledi. 1-17 Kasım tarihleri arasında Kültürpark Atlas Pavyonu'nda gerçekleşecek etkinlik, “Diyalog” teması ile kapılarını açtı. 17 gün boyunca tasarımın toplumsal, ekolojik ve mekansal sorunlara nasıl yanıtlar verebileceği irdelenecek.

AÇILIŞTA ETKİLEŞİM VE TASARIM

Etkinliğin açılışı, sergileme alanında düzenlenen bir etkinlikle gerçekleştirildi. Masalara kağıt ve boyalar konularak katılımcılara kendi tasarımlarını yapma imkanı sunuldu. İzmir’in kamusal alanlarında tasarımın dönüştürücü gücünü gözler önüne sermeyi hedefleyen bu etkinlik, farklı tarzda tasarımcı ve sanatçıların fikirlerini bir araya getiriyor. Atölyelerde ise “Diyalog” temasını güçlendiren çalışmalar yapılacak. Katılımcıların üretimleri, sergileme alanına günlük olarak eklenecek. Ziyaretçiler, mekânın son halini 15 Kasım’da görebilecek.

ATÖLYELERE BAŞVURULAR SÜRÜYOR

İyi Tasarım İzmir’in 9 yıldır süren bir tasarım programı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Genel Koordinatörü Çiçek Tezer, “Tasarımı kentte bir gündem haline getirmek, İzmir’in tasarım şehri yönüne vurgu yapmak ve onu geliştirmek, İyi Tasarım İzmir’in önemli amaçlarından biri. Bu yılın teması Diyalog. Burası tasarım hakkında söz söylemek isteyen herkesin buluşma noktası” dedi. Etkinlikte etkileşime açık sergilemeler ve canlı performanslar yer alacak. Atölyelere başvuru için sosyal medya ve web üzerinden bilgi alınabiliyor.

MEKÂN HER GÜN ŞEKİLLENECEK

Çiçek Tezer, etkinliğin sürekliliğine vurgu yaparak, “17 Kasım’a kadar atölyelerde üretimler sürecek ve sergilemeler atölyelerin çıktıları ile tamamlanacak. Kapanış etkinliğimizde serginin tamamlanmış hali görülebilecek” ifadelerini kullandı.

DİYALOG KAPISINI ARALAYACAK

Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Sedat Kirt, “Umuyorum ki bu etkinlik, içinde bulunduğumuz çatışma dolu dünyada diyalog kapısını aralayacak. Geçen yılki Uzlaşma temasının ardından bu yılki Diyalog teması çok anlamlı” dedi.

KATILIMCILARDAN GELEN TASARIM PERFORMANSLARI

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Mimar Oruç Çakmaklı, “Tasarım, iyi insan olmak için vardır,” diyerek ilgiyle karşılanan bir performans sergiledi. Ayrıca, Amerikalı sanatçı Deborah Semel Demirtaş, ekoloji temalı bir video çalışması ile katılımcılara tasarımın önemini vurguladı.

Etkinliğe katılan tıp fakültesi öğrencisi Gülçe Özkayhan, tasarımın şehirler ve toplumlar için önemine dikkat çekti.

YARATICI ÇÖZÜMLER İÇİN ORTAK ZEMİN

Etkinlik, “Diyalog” kavramını çatışma, hemzemin, aktarım, cesaret ve eylem gibi anahtar kelimeler etrafında inceleyecek. İzmir, Akdeniz ve dünyadaki krizlerle mücadelede yaratıcı çözümler üretebilmek için toplulukları ve tasarımcıları buluşturmayı hedefliyor.

ETKİNLİK PROGRAMI

Bu yılki programda, paneller, kamusal etkinlikler ve sergiler yer alacak. 15 Kasım’da yapılacak kapanış etkinliği ve konserle birlikte, tasarımın yaratıcı gücü kutlanacak.

Kaynak: Bülten