Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ilk laparoskopik nefrektomi başarısı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ilk laparoskopik nefrektomi başarısı

Ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yapılan bazı hatalar, diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Özlem Aylıkçı, diş sağlığını tehdit eden yaygın alışkanlıkları açıkladı.

  1.  Çok Sert Fırçalamak: Sert diş fırçaları kullanmak ve aşırı bastırarak fırçalamak, diş minesine kalıcı zararlar verebilir ve diş eti çekilmelerine yol açabilir. Yumuşak bir diş fırçası ile nazik yuvarlak hareketlerle fırçalamak en doğrusu. Küçük başlı diş fırçaları, küçük ağızlar için daha uygun olabilir.
  2. Yanlış Diş Macunu Seçimi: Beyazlatıcı olarak tanıtılan diş macunları, dişleri aşındırarak zarar verebilir. Hekiminiz tarafından önerilmeyen beyazlatıcı macunlardan uzak durulması önemlidir.
  3. Diş İpini Kullanmamak: Diş plakları 24 saat içinde çürük ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Diş ipi kullanmak, diş aralarında biriken plağı kaldırmak için gereklidir ve her gün bir kez kullanılması önerilir.
  4. Çok Fazla Asitli İçecek Tüketmek: Düzenli olarak asitli içecekler tüketmek, dişleri aşındırabilir. Bu tür içeceklerin miktarını azaltmak ve tüketim sonrasında dişleri fırçalamak önemlidir. Asitli gıdalardan sonra peynir yemek de ağız ortamındaki asitliği azaltabilir.
  5. Boyar Gıdaları Fazla Tüketmek: Çay, kahve, kola ve kırmızı şarap gibi boyar gıdalar, dişlerde lekelere neden olabilir. Bu tür gıdalardan sonra dişlerinizi beyazlatıcı macunlarla temizlememek ve diş hekiminizden yardım almak en iyisidir.
  6.  Sık Sık Atıştırmak: Şekerli ve nişastalı yiyeceklerden sonra ağızda oluşan asitler, diş çürümesine yol açabilir. Sık atıştırmaktan kaçınmak ve her yemekten sonra dişleri fırçalamak önemlidir. Sert meyve ve sebzeler yemek, dişleri doğal olarak temizler.
  7. Dişleri Açarak Kullanmak: Dişlerinizi paket açma, düğüm çözme gibi işlerde kullanmak, mine çatlaklarına ve kırılmalara neden olabilir. Buz veya sert şekerleri çiğnemek de dişlere zarar verebilir.
  8. Diş Hekimine Gitmekten Kaçınmak: Yılda en az iki kez diş hekimi kontrolüne gitmek gerekir. Erken tespit edilmeyen problemler, ileride daha büyük sorunlara yol açabilir, bu nedenle kontroller ihmal edilmemelidir.

Kaynak: Bülten