A. Buğra Tokmakoğlu/EGE TELGRAF- İnternetin toplumsal yaşamı şekillendirdiği günümüzde sosyal medya içerikleri çoğu zaman gündemi belirliyor, binlerce insanın ilgisini, dikkatini tek bir noktaya çekiyor.
Özellikle pandemi döneminden itibaren sosyal hayatımızda eskisinden çok daha fazla yer bulmayı başaran dijital platformlar eğlence ve keyifli vakit geçirmenin yanı sıra seyahat alışkanlıklarımızı da şekillendiriyor.
Özellikle Netflix, Amazon Prime, Disney+ gibi platformlarda yayınlanan diziler ve filmler içeriklerin çekildiği bölge ve destinasyonlara olan ilgiyi artırıyor. Kültürel ve turistik mekanların yanı sıra bir içerikte geçen tek bir yapı ya da sokak bile turistik bir cazibe merkezine dönüşebiliyor.
Ülkelerin, şehirlerin en önemli kültürel ihraç ürünlerinden birine dönüşen dizi ve filmler, dijital platformlarda turizm elçisi işlevi görüyor.
Dijital içerikler, izleyicilerin hayal gücünü etkileyerek onların seyahat rotası tercihlerinde doğrudan etkili oluyor. İzleyiciler, dizilerde ve filmlerde gördükleri kültürel, tarihi veya doğal güzellikleri birebir deneyimlemek için o bölgelere seyahat etmek istiyor. Bu, turizme önemli bir ekonomik katkı sağlarken, yerel halk ve işletmeler için de yeni fırsatlar yaratıyor.
POPÜLER ROTALAR
Hırvatistan – (Game of Thrones): HBO’nun ünlü dizisi Game of Thrones, Hırvatistan’ın Adriyatik Denizi kıyısındaki Dubrovnik şehrini global bir turizm merkezi haline getirdi. Dizide ‘King’s Landing’ olarak görülen bu tarihi şehir, orta çağ atmosferi ve mimarisiyle izleyicilerin seyahat etmek için plan yaptığı bir merkeze dönüştü.
Hırvatistan turizmi, dizinin yayınlandığı yıllarda yüzde 20’nin üzerinde bir artış gösterdi. Bu etkinin, bölgedeki otel, restoran ve tur firmalarına ekonomik olarak yansıdığı gerçeği de ortada. Dubrovnik dizinin ilk sezonunun yayınlanmasının üzerinden bir hayli zaman geçmiş olsa da bu etkiyi hala yaşamaya devam ediyor.
Yeni Zelanda – (Yüzüklerin Efendisi serisi): Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serileri, Yeni Zelanda’nın büyüleyici doğasının dünyanın dört bir yanında tanınmasına büyük katkı sağladı. Filmin çekildiği mekanlar, günümüzde de hala popüler turistik rotalar arasında. Yeni Zelanda, film turizmi sayesinde yılda yüz binlerce turist ağırlıyor. Filmin tutkunlarının filmin çekildiği yerlerde ürettiği içerikler sosyal medyada en çok paylaşılan içerikler arasında yer alıyor.
İstanbul – (The Protector Hakan: Muhafız): Netflix’in ilk Türk dizisi The Protector, İstanbul’un modern yüzü ile tarihi dokusunu bir araya getirerek dizinin yayınlandığı 100’den fazla ülkede İstanbul’un konuşulmasını sağladı.
Dizide sıkça görülen Topkapı Sarayı, Kapalıçarşı ve Sultanahmet Meydanı gibi tarihi yerler, özellikle Avrupalı ve Asyalı turistler arasında popüler hale geldi. Ayrıca dizide İstanbul’un Boğaz manzaraları ve Galata Kulesi gibi simgeleri öne çıkarıldı.
Göbeklitepe – (Belgeseller ve ‘Atiye’ dizisi): Netflix’in Atiye dizisi, dünyanın sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe’yi global bir fenomen haline getirdi. Dizinin etkisiyle bölgeye olan ilgi arttı ve Şanlıurfa’daki turizm oranlarında gözle görülür bir yükseliş yaşandı. Göbeklitepe’nin keşfi ve arkeolojik önemi hem yerli hem de yabancı turistler için yeni bir merak noktası oluşturdu. 2023 yılında Göbeklitepe’yi 600 binden fazla yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bu ilginin daha da artacağı tahmin ediliyor.
Kapadokya – (Rise of Empires: Ottoman ve Dijital Belgeseller): Netflix’in Rise of Empires: Ottoman gibi yapımları ve diğer dijital platformlardaki Türkiye temalı belgeseller, Kapadokya’nın eşsiz doğal güzelliklerini ve tarihi mekanlarını dünya vitrinine çıkardı.
Özellikle peribacaları, sıcak hava balonları ve Göreme Açık Hava Müzesi, bu içeriklerin etkisiyle yabancı turistler için cazibe merkezi haline geldi. Güney Kore ve Asyalı ziyaretçilerin son yıllarda daha da fazla ilgi gösterdiği Kapadokya, Türkiye’nin yabancılar için en gözde turizm destinasyonlarından biri.
Karadeniz Yaylaları – (YouTube ve dijital seyahat içerikleri): Netflix gibi büyük platformlar dışında, YouTube gibi dijital mecralarda Karadeniz yaylalarına odaklanan içeriklerin popülerliği, bölgeye olan ilginin her geçen gün daha da artmasını sağlıyor.
TikTok, Instagram gibi popüler sosyal medya platformlarındaki video ve fotoğraf içerikleri birçok seyahat severin benzer içerikleri çekmek için bölgeyi ziyaret etmesine neden oluyor. Özellikle Ayder Yaylası, Pokut Yaylası ve Uzungöl, dijital seyahat içerikleriyle dünyada daha fazla bilinir hale geldi. Bu trend, bölgeye gelen turist sayısında büyük bir artışa neden oldu.