Ders gibi sonuç bildirisi!

Abone Ol

Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Derneği'nin (NE-DER) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 23-24 Kasım'da birlikte düzenlediği "Nitelikli Eğitim Çalıştayı" sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiride çağın ihtiyaçlarına ancak tam donanımlı  kampüs içinde kurulacak öğretmen liseleri ve öğretmen üniversitelerinin cevap verebileceği vurgulandı. 

Yaklaşık 1200 kişinin katıldığı çalıştayda, milli eğitimde yaşanan olumsuzluklar dile getirildi. Önce tespitler sonra öneriler masaya yatırıldı. Türkiye’de akıl ve bilimin yol göstericiliğinde, kapsayıcı, ülke şartlarına uygun, uygulanabilir bir eğitim reformu yapılmasının acil ve zorunlu olduğunun altı çizildi.

Nitelikli, üretken öğretmenleri yetiştirmeyi hedefleyen maddeler NE-DER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdemir tarafından şöyle sıralandı:
"Mevcut eğitim sistem ve anlayışı yoksulluğun önlenmesi ve adaletin sağlanması süreçlerine gereken katkıyı sağlayamadı. Kişinin eğitim hakkı ile devletin eğitim ödevi dengelenemedi. Yapılan reformların hiçbiri çağın hızla değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarına uygun olmadı.

Öznesi insan olan eğitimin ana aktörü öğretmen her bakımdan ihmal edildi, öğretmen yetiştirme düzeni bozuldu. Eğitimin kalitesi ve öğretmenin mesleki saygınlığı azaldı.

"YAPAY ZEKA DEVRİMİNİ KAÇIRMAYALIM" 

Sanayi devrimini kaçıran ve bunun sonuçlarına katlanan Türkiye'nin bu defa dijital çağ ve yapay zekâ devrimini kaçırmaması gerekiyor. Hızlanan teknoloji treni ilgisiz kalanlarla arayı açıyor.

Bugünün çocuklarını evrensel bilgi birikimiyle, çağın teknolojisiyle, inovatif üretim odaklı bir eğitim anlayışıyla geleceğe hazırlamak gerekir. Bunu sağlamak için acilen kamusal bir eğitim reformu yapılması, aynı reform içinde dijital çağın ihtiyaçlarını karşılayacak tam donanımlı öğretmeni yetiştirecek Öğretmen Liselerine dayalı, kuramla uygulamanın aynı önem ve önceliğe sahip olduğu Öğretmen Üniversitelerinin Öğretmen 4.0 yaklaşımıyla bir an önce kurulması şarttır! 

NE-DER ülkenin tüm bölgelerine olabildiğince eşit dağıtılmış, 4 yılı lise 4 yılı üniversitesi olmak 8 yıl eğitim verilen, fiziksel ve sanal altyapısı hazır yerleşkeler içinde, öğrencilerin birer eğitim yurtseveri olarak mezun olacağı, doğa ile uyumlu bir eğitim-öğretim ortamı önermektedir.   

PLANDA ASTRONOMİ DE VAR, FELSEFE DE

Kampüslerin fiziki altyapısında yapay zekâ, astronomi, felsefe, doğa eğitimi, üretim odaklı Ar-Ge, bireysel yetenekleri ortaya çıkarmayı amaçlayan kültür sanat ve spor eğitiminin verildiği özel laboratuvar ve işlikler bulunacak, bu okullarda anaokulundan üniversiteye her  eğitim kademesinde ihtiyaç duyulan dallarda lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğretmen yetiştirilecektir.

Dijital çağın üretken öğretmeni özlük hakları, mesleki donanım ve saygınlık bakımından dünyadaki örnek ve emsallerinden geride kalmayacak; yerel yönetim organlarında, sivil toplum kuruluşlarında eğitimin ve mesleğinin etkin temsilcisi olacaktır.

"BU BİR KALKINMA PROJESİDİR" 

Ne-Der'in, eğitim tarihinin ülkemizde ve dünyada başarısı kanıtlanmış uygulamalarını dikkate alan, öğretmenliği bir meslek olmanın ötesinde insan yetiştirme sanatına dönüştürmeyi amaçlayan projesi salt bir nitelikli eğitim projesi olmayıp üretim odaklı bir sosyo - ekonomik kalkınma projesidir.

Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Çalıştayına katılanlar, Ne-Der Projesinin hayata geçirilebilmesi için uygun bir sosyal ve siyasal iklim gerektiğinin farkındadır. Bu iklimin oluşması zamanın akışına bırakılmayacak, son ve en geniş katılımlı örneğini İzmir’de gerçekleştirdiğimiz tanıtım ve farkındalık oluşturma çalışmaları hızlandırılacaktır.
Nitelikli üretken öğretmen yetiştirmeyi  temel alan bir eğitim reformu
zorunludur! Acildir! İlklerin şehri İzmir NE-DER’in  çığlığına yeni boyut ve güç katmıştır."

Bu büyük organizasyonun, yetkililere ulaşacağına inanıyor, çıkan sonucun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dikkatle  değerlendirileceğini umuyorum.