BBC'nin raporuna göre, Güney California Üniversitesi'nden bilim insanları, okyanus tabanının 5 kilometre derinliğinde, güneş ışınlarının ulaşamadığı alanlarda bulunan metal yumruların deniz suyunu elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene ayırdığını keşfettiler.

Daha önce oksijenin büyük bir kısmının deniz bitkileri tarafından fotosentezle üretildiği düşünülüyordu, ancak bu yeni keşif "karanlık oksijen" olarak adlandırılan olayla ilgili yeni perspektifler sunuyor.

Metal nodüller, milyonlarca yıl içinde deniz suyunda çözünen metallerin birikmesiyle oluşmuş ve lityum, kobalt ve bakır gibi önemli metaller içermektedir. Bu nedenle, derin deniz madenciliği şirketleri bu nodülleri çıkarmak için projeler geliştirmektedir.

Huawei, yenilikçi ürünlerini tanıttı! Huawei, yenilikçi ürünlerini tanıttı!

Araştırmacılar, bu metal yumruların "doğal pil" gibi davrandığını ve deniz suyunu oksijen ve hidrojene ayırdığını belirtiyorlar. Ancak nodüllerin çıkarılması, deniz yaşamına zarar verebilecek ve yeni keşfedilen bu oksijen üretim sürecini tehlikeye atabilecek potansiyele sahiptir.

Kaynak: AA