İstanbul'da düzenlenen Deniz Kaplumbağaları Çalıştayı ve Bilim Komisyonu Toplantısı, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik önemli bir adım olarak dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde yapılan toplantıya, deniz kaplumbağalarının korunması ve sürdürülebilir izlenmesi için önemli bilimsel sunumlar yapıldı.
Aydın'ı temsilen katılan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, çalıştayda deniz kaplumbağalarının karşılaştığı zorluklar ve yapılan ölü-yaralı izleme çalışmalarına dair sunum yaptı. Ayrıca, Kuşadası Körfezi'nin deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biri olarak öne çıktığına dikkat çekildi.
Çalıştayda, özellikle Caretta caretta ve Chelonia mydas türlerinin yanı sıra iribaş deniz kaplumbağası ve yeşil kaplumbağaların karşılaştığı tehditler ele alındı. Ayrıca, kumsallarda yapılan koruma çalışmalarının yanı sıra denizde karşılaşılan sorunlar ve iklim değişikliğinin bu türler üzerindeki etkileri tartışıldı.
Aydın'dan katılan, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Bilim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan da Kıbrıs kumsallarındaki deniz kaplumbağası çalışmalarını ve bilimsel izleme faaliyetlerini katılımcılara aktardı. Çalıştay sonunda düzenlenen bilim komisyonu toplantısında, mevcut çalışmalar değerlendirildi ve deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik yeni stratejiler tartışıldı.