Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biri, şehirlerin sürdürülebilir ve yaşanabilir olmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda, imar ve planlama çalışmaları, kentlerin geleceğini şekillendiren kritik bir role sahiptir. İzmir, bu alanda birçok uygulama ve projeyle dikkat çeken bir şehir olarak öne çıkmakta; bu projeleri uygulamakta başarılı mı, başarısız mı orasını size bırakıyorum.
İzmir, deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer aldığı için, kentsel dönüşüm projeleri büyük bir önem arz etmekte. Özellikle Bayraklı, Karşıyaka ve Bornova gibi ilçelerde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, eski ve depreme dayanıksız yapıların yıkılarak yerine modern ve güvenli binaların inşa edilmesini kapsamakta. Bu projeler, aynı zamanda sosyal donatı alanları ve yeşil alanların artırılması gibi kentsel yaşam kalitesini yükselten unsurları da içermekte. Ancak baktığımızda kentimiz tam bir gecekondu yumağı… Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'deki gecekondulaşma ve altyapı eksikliği en büyük sorunlardan biri. Kent, Türkiye'de en çok sayıda gecekonduya sahip olma rekorunu elinde bulunduruyor. İlk ilçenin de Buca, Bayraklı ve Konak olduğunu biliyorum… Bir an önce buna ‘Dur’ demeli.
İzmir, kent içinde yeşil alanların ve rekreasyon alanlarının artırılması konusuna büyük önem veren bir şehir olarak bilinmekte. Neticede gururumuz Kültürparkımız var! Büyük kısmı yurtdışından getirilmiş 200'den fazla değerli ağaç ve çeşitli bitki türünün bulunduğu 156 metrekarelik yeşil, toplam 421 bin metrekare alanıyla Kültüpark; bin 850 metrelik tartan pisti, yüzme havuzu, kapalı spor salonu, tenis kortu, nikah salonu ile 13 bin 500 metrekarelik alanda kurulu bir lunaparkı barındırıyor. Lunapark tabii şimdilik, yakında kaldırılacağı duyumları var… İçimize siner mi, hayır. Hayırlısı…
Ayrıca, İnciraltı Kent Ormanı ve Homeros Vadisi gibi alanlar da İzmir’in doğal güzelliklerini koruyarak kent yaşamına entegre eden önemli değerlerimizden. Ancak yeter mi, hayır. Özellikle kent merkezi Konak’ta daha fazla yeşil alan istiyoruz, biline!
İzmir, sürdürülebilir kentsel gelişim hedefleri doğrultusunda çeşitli projelere imza atmakta. Özellikle bu dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile birlikte bu tür çalışmaları çok daha fazla göreceğimiz düşüncesindeyim.
İzmir, tarihi ve kültürel mirasını koruma konusunda da aktif bir rol oynamakta. Kadifekale ve Agora gibi tarihi bölgelerde yapılan restorasyon ve koruma çalışmalar, kentin geçmişine sahip çıkarak turizme kazandırılması açısından büyük önem taşımakta. Bu çalışmalar, İzmir'in tarihi kimliğini korurken, aynı zamanda turistik cazibesini artırarak ekonomik fayda sağlamaktadır. Ama hep daha fazlasını ister bu gönül, hep daha fazla…
Ez cümle… Yerel yönetimlerde imar ve planlama, şehirlerin sürdürülebilir ve yaşanabilir olmasını sağlamak adına hayati bir önem taşıyor. İzmir, bu alanda attığı adımlarla diğer bazı şehirler için örnek teşkil etse de daha gideceğimiz çok yol var. Ulaşım, kentsel dönüşüm, yeşil alanlar, sürdürülebilirlik ve tarihi mirasın korunması konusundaki başarılı uygulamaları, kent yaşamını daha kaliteli ve güvenli hale getirmek. Yerel yönetimlerin benzer projelerle kentlerini geliştirmeleri, geleceğe daha umutla bakmamızı sağlayacaktır.