Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 40. Bakanlar Oturumu Kapanış Programı'na katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Dünya Bankası verilerine göre, İİT üyesi ülkelerin 2023 yılı toplam milli gelirinin 8,6 trilyon dolar olduğunu ve küresel milli gelirin yaklaşık yüzde 8,1’ine denk geldiğini belirtti.
Yılmaz, bu oranın 40 yıl önceki yüzde 7,5 seviyesinden artmış olsa da son on yılda büyük bir değişim göstermediğini vurguladı. Üye ülkelerde kişi başına gelirlerin yaklaşık 4 kat artarken, küresel kişi başı milli gelirin 5 kat arttığını kaydetti. Bu durumun, üye ülkelerle dünya arasındaki gelir farkının giderek açıldığına işaret ettiğini ifade etti.
TİCARET HACMİ VERİLERİ
2023 itibarıyla İİT üyesi ülkelerin toplam ticaret hacminin 5 trilyon dolara ulaştığını söyleyen Yılmaz, bunun dünya ticaretinin yüzde 11’ini oluşturduğunu belirtti. Üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin ise 951 milyar dolara ulaşarak toplam ticaretlerinin yüzde 19’una denk geldiğini açıkladı.
Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın İSEDAK bünyesinde geliştirilen Tercihli Ticaret Sistemi’nin önemini vurguladığını ve üye ülkelerin bu sisteme katılımının büyük önem taşıdığını ifade etti.
FİLİSTİN KONUSUNDA NET DURUŞ
Toplantıda, İslam dünyasının ekonomik ve ticari durumunun yanı sıra güncel meseleler de ele alındı. Yılmaz, "Ortadoğu’da normalleşme ve ekonomik işbirliği odaklı politikalarla oluşan olumlu hava, Gazze’de başlayan çatışmalarla gölgelenmiştir. İsrail’in sürdürdüğü saldırgan tutum, hukuk ve vicdan sınırlarını aşmıştır" dedi. Ayrıca, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti kurulması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, önümüzdeki dönemin istikrarın, barışın, şefkatin ve haklının yüzyılı olması için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
GÖRÜŞMELERİN ÖNEMİ
Toplantı süresince 20'ye yakın ülkenin ve 8 İİT kuruluşunun katılımıyla 50’ye yakın ikili görüşme gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, bu görüşmelerin ülkeler arasında etkili işbirliğinin güçlenmesine önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. 2025 İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumunun konusu olarak "İİT Üye Ülkeleri için İhracat Stratejilerinin Geliştirilmesi"nin belirlendiğini açıkladı.
Yılmaz, "Küresel pazarda rekabet ve ekonomik kalkınmamız için etkili ihracat stratejileri oluşturmak, sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşmada kritik öneme sahiptir" şeklinde konuştu.