Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi gibi şehirdeki paydaşlarla yürütülen ortak çalışmalar, her ay düzenlenen İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantıları ile yeni fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağlıyor. Prof. Dr. Yetkin Bulut, son toplantıda gastronomi turizminin önemine vurgu yaparak, coğrafi işaret tescili alınması gereken yöresel ürünleri belirtti.
Turizmde Yıl Boyu Süreklilik
Prof. Dr. Bulut, Samsun turizminin yılın 12 ayına yayılması için çeşitli argümanların değerlendirileceğini ifade ederek, kurum çalışanlarına eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca, Samsun’un tanıtımına katkı sağlamak için her yıl katılacak fuarların önceden belirlenip hazırlanmasının önemine dikkat çekti.
Samsun'un turizmden alacağı payı artırmak ve dikkatleri şehre çekmek için coğrafi işaret tescili alınabilecek ürünler sıralandı. Prof. Dr. Bulut, Alaçam’a özgü palamut dolma ve kuzu etinden yapılan köfte için coğrafi işaret tescili alınmasının mümkün olduğunu belirtti. Yakakent’teki pancarlı ekmek ve tuzlu balıktan yapılan bileği yemeği, 19 Mayıs ilçesine özgü salep, Nebiyan fasulyesi ve kestanesi ile Ladik ilçesindeki turna balığı ve tandır kebabının da tescil edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ayrıca, Kavak ilçesinden Türkiye’ye yayılan Çakallı menemeni, Tekkeköy’deki gama yemeği, Canik’teki Canik çileği ve Ayvacık’ta bulunan yayın balığı ile şeker fasulyesi için de tescil alınmasının turizm açısından faydalı olacağı kaydedildi. Çarşamba’da döner ve biber tuzu, Terme’de pirinç ve fındık ezmesi için de tescil alınması önerildi. Salıpazarı ilçesindeki kestane böreği, İlkadım’da döner ve Havza’da haluçka çorbası için de tescil alınmasının önemli olduğu vurgulandı. Vezirköprü’de buğday çiminden yapılan uğut marmeladı, yoka tatlısı ve baklalı dolma da tescil edilmesi gereken ürünler arasında yer aldı. Bafra ilçesinde ise Bafra dondurması, peyniri, yoğurdu ve kaymağı için coğrafi işaret alınmasının gastronomi turizmi açısından Samsun’a önemli katkılar sağlayacağı ifade edildi. Toplantıda, dünyanın en iyi ekmeği olarak seçilen Bafra pidesinin yanına bu coğrafi işaretli ürünlerin eklenmesinin, Samsun’un gastronomi turizminde daha da öne çıkmasına yardımcı olacağı belirtildi.