Güncel

‘Çocuklar için baştan sona değişim gerekli’

Türkiye gözümüzün bebeği çocuklarımıza yapılanlarla ve istismar haberleriyle çalkalanırken uzmanlar Çocuk hakları Günü’nde değişim vurgusu yaptı.

Abone Ol

İREM KAYA- EGE TELGRAF/ Dünya çocuklarının haklarını gözetmek, yaşam şartlarını iyileştirmek, dezavantajları giderebilmek için kutlanan bir gün; 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. İstismar edilen, tecavüze uğrayan, sömürülen ve eğitim hakları ellerinden alınan bütün çocukları belki de bu adaletsiz yaşam biçiminden kurtarabilmeyi amaçlayan bir gün; Dünya Çocuk Hakları Günü. Biz de bu günde ülkemizdeki çocukların fotoğrafını çekelim istedik.

Dünya Çocuk Hakları Günü çerçevesinde, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın ve avukat Öykü Yalçın gibi isimlerle çocukların Türkiye’deki durumunu konuştuk.

“ ONLAR GELECEĞİMİZ”

Çocukların sevilmeye ve yaşam koşullarının korunmasına olan ihtiyacın altını çizen İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, “ Son dönemde Türkiye’de çocukların yaşadığı olumsuz olaylar toplumun her kesimini derinden etkiledi. Bu sebeple, özellikle okullarda ve ailelerde, ebeveyn ve çocuk ilişkisi hakkında eğitimlerin verilmesi büyük önem taşıyor. Ailelerin daha yakından izlenmesi gerektiğini ve çocukların mutlu olup olmadıklarının, yaşadıkları sıkıntıların tespit edilmesi adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın daha etkin bir rol oynaması gerekiyor” dedi. Kökkılınç, “Çocuklar, hepimizin çocukları. Onlar, bizim geleceğimiz. Çocukların haklarının korunması için tüm mevzuatların, aile ilişkilerinin ve eğitim sisteminin gözden geçirilmesi gerekiyor. Tüm çocuklar mutlu olsun, hep mutlu olsunlar. Bu hepimizin ortak sorumluluğu” ifadelerini kullandı.

‘KORUYA MI- YO- RUZ’

“Bu kadar çok sözleşme, yasa ve yönetmelik olmasına rağmen, bugün hâlâ çocukları koruyamıyoruz” diyen Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın, “ 2023, çocuklar açısından çok zor bir yıl oldu. En başta Narin çocuğumuzun vefatı olmak üzere, ülke çapında çok üzgün günler yaşadık. Yüzlerce çocuğun istismara uğradığı haberlerini aldık. Bugün bile savaşlarda çocuklar ölüyor, açlıkla mücadele eden çocuklar hayatta kalma mücadelesi veriyor ve masum bedenler dere kenarlarında ölü bulunuyor. Dünyaya yeni gelen çocuklar ise kötülüğün kucağına düşüyor” dedi.

‘ÇOCUK BAKANLIĞI’

Bu yıl yaşanan acıların ardından, önümüzdeki yıl çocuk hakları konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, “Bugün artık bazı şeyleri farklı yapabileceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki yıl, arkamıza dönüp baktığımızda yaptığımız çalışmalarla o kadar çocuğumuza hesap vermiş olacağız. Artık Türkiye’de bir Çocuk Bakanlığı olmalı. Çocuklar sadece bugün değil, her gün hatırlanmalı. Onlara özgü çocuk politikaları geliştirmeliyiz. Çocuk adalet sistemini kurmalıyız. Maalesef bu sene çocuk hakları konusunda sınıfta kaldık. Ancak umuyorum ki seneye, çocukların başarılarını konuştuğumuz çok daha farklı bir yıl olur" diye konuştu.

EĞİTİM VURGUSU

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde, çocukların doğuştan sahip olduğu hakların korunması ve güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken avukat Öykü Yalçın, “Dünya genelinde milyonlarca çocuğun eğitimden mahrum kaldığını, şiddet ve istismara uğradığını, çatışma bölgelerinde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu sorunların temelinde çocuk haklarının korunması yolunda yasaların uygulanmasındaki noksanlıkların ve toplumsal bilinç düşüklüğünün yer aldığı görüşündeyim. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesi ile bu sorumluluğumuzu 7’den 77’ye herkese hatırlatmak ve elimizi taşın altına koymak için çağrıda bulunmak isterim” diye konuştu.