Çınar ilçesine bağlı Taşhelvası köyünde, Eyüp Dal ve arkadaşları bir tarım arazisinde yürüyüş yaparken 2 santimetre uzunluğunda, fareye benzeyen küçük bir hayvan keşfetti. Hayvanın hareketli olduğunu gören Dal, anı cep telefonuyla kaydederek daha sonra türü hakkında araştırma yaptı. Yapılan incelemede, bu küçük memelinin Etrüsk cüce faresi olduğu belirlendi. Doğaya olan önemini fark eden Dal, hayvanı bulunduğu doğal ortamına geri bıraktı.

Prof. Dr. Alaettin Kaya, Etrüsk cüce faresinin ekolojik anlamda büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Kaya, “Bu hayvan, memeli türleri arasında en küçük olanıdır. Ağırlığı 2-3 gram, boyu ise kuyruğuyla birlikte en fazla 2 santimetredir. Etrüsk cüce faresinin kalp atışları 1500'lere kadar çıkabiliyor ve bu, metabolizmasının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor” dedi.

Kaya, Etrüsk cüce faresinin tarım arazilerinde, bahçelerde ve ormanlık alanlarda yaşadığını belirterek, bu türün küçük boyutuna rağmen oldukça avcı olduğunu ve ekosistemdeki böcek popülasyonunu dengelemekte önemli bir rol oynadığını vurguladı. “Bu tür, neredeyse kendi ağırlığının iki katı kadar besin tüketir ve besin almadığında bir gün içerisinde ölebilir. Ekolojik dengeyi korumada büyük öneme sahiptir,” diye ekledi.

Cinarda Etrusk Cuce Faresi Goruntulendi Dunyanin En Kucuk Memelisi1

Son olarak, Kaya Etrüsk cüce faresinin genellikle gözden kaçan ancak oldukça önemli bir tür olduğunu ifade etti. “Küçük boyutuna rağmen güçlü bir çene yapısına sahip olan bu hayvan, böceklerin dış kabuklarını kolaylıkla kırabilir. Gözden kaçan bir tür olmasına rağmen, ekosistem dengesine katkısı yadsınamaz,” dedi.

Sarpuncuk Göleti'nde su kritik seviyelere ulaştı Sarpuncuk Göleti'nde su kritik seviyelere ulaştı

Etrüsk cüce faresi, doğa severlerin ve bilim insanlarının ilgisini çekmeye devam eden nadir bir memeli olarak, bölgenin biyolojik çeşitliliğine katkıda bulunuyor.

Kaynak: İHA