Ekonomi

Çin ekonomisi yavaşladı: Büyüme oranı yüzde 4,6'ya düştü

Çin, üçüncü çeyrekte bir buçuk yılın en düşük büyüme oranını kaydederek yüzde 4,6 büyüdü. Durgun harcamalar ve emlak sektöründeki sorunlar, Pekin'in ekonomik istikrar sağlama çabalarını zorlaştırıyor

Abone Ol

Çin, bir buçuk yılın en düşük büyüme oranını kaydederek üçüncü çeyrekte yüzde 4,6 büyüme gerçekleştirdi. Pekin, durgun harcamalar ve devam eden emlak sektörü sorunları nedeniyle ekonomisini istikrara kavuşturmakta zorluk yaşıyor.

Pekin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), 2023'ün başından itibaren, katı sıfır COVID politikasından çıkmasının ardından kaydedilen en yavaş büyümenin bu çeyrekte yaşandığını bildirdi. Bu gelişmenin ardından, devlet medyası, ülkenin önde gelen bankalarının bu yıl ikinci kez yuan mevduat faiz oranlarını düşürdüğünü açıkladı.

Çin, yıllık yüzde 5 büyüme hedefi doğrultusunda bir dizi ekonomik canlandırma önlemi açıkladı. Ancak ekonomistler, iş dünyasında güvenin yeniden sağlanması için daha doğrudan mali teşviklere ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Yetkililer, ekonomiye nakit akışı sağlamak amacıyla faiz indirimleri ve konut alımına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi gibi adımlar atıyor.

Emlak sektörü ise, uzun süredir büyümenin itici gücü olmasına rağmen, borç batağında sıkışmış durumda. Yetkililer, tamamlanmamış konut projelerine yönelik kredi miktarının 500 milyar doları aşacağını ve emlak sektöründeki faaliyetleri canlandırmak için bir milyon evin yenilenmesini kolaylaştıracaklarını duyurdu. Ancak, analistler, Pekin’in bu alandaki çabalarının yetersiz kaldığını belirtiyor.

Son aylarda bazı büyük şehirlerde, özellikle Chengdu ve Tianjin gibi bölgelerde konut alım kısıtlamalarının hafifletilmesi, piyasalarda sınırlı bir iyileşme sağladı. Ancak, iç harcamalardaki yavaşlama ve tüketici tedirginliği, ülkeyi deflasyon tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Eylül ayı tüketici fiyat endeksi beklentilerin altında kalarak talep zayıflığını ortaya koydu.